Pénteken rendezik a 3. Téli Balaton-átúszást (zaol.hu)

Március 3-án, pénteken rendezik a 3. Téli Balaton-átúszást, melynek főszervezője idén először a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület. Mintegy 20 sportoló vállalkozik arra, hogy Tihanyból indulva átússza a mindössze 5 fokos Balatont.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálattal történt egyeztetés után úgy döntöttek a szervezők, hogy pénteken tartják meg a 3. Téli Balaton-átúszást. Az úszók biztonsága érdekében a lehető legszélmentesebb napot választottuk. Szombaton is szép idő lesz, de nagyobb szél várható, ami zavaró hullámokat generálhat a Balatonon. Ezért döntöttünk a péntek mellett – mondta a likeBalaton.hu-nak Pesti Balázs, a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület elnöke.

Egy rövid megnyitó után 11 órakor nagyjából 15 úszó vág neki a megmérettetés első “felvonásának”. (A létszám változhat.)

Lesz, aki átússza a teljes távot, vagyis az 1250 métert, mások a fél vagy a harmad táv teljesítésére vállalkoznak.

Első körben a sportolók átmennek komppal a Tihanyi Révhez, ahol az első fél távot teljesítő úszók vízbe is mennek a teljes távot úszókkal együtt. A váltóban úszók elúsznak a zászlóval jelzett, fél távot jelző úszó mólóig. A második fél távot teljesítő úszókat a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) hajója viszi el váltópontokig, ahol a váltótársa megérkezése után vízbe is mennek, és leússzák a második részét a fél távnak. A vízből kijövő úszókat hajó viszi vissza a Szántódi Révnél található kikötőbe.

Mindeközben a teljes távot úszók a Szántódi Révnél érnek a szárazföldre.

A harmad távot úszó indulókat fűtött busz átviszi komppal a Tihanyi Révhez, ahol az első harmad távot teljesítő úszók vízbe is mennek, és elúsznak a zászlóval jelzett úszó mólóig, az első harmad távig. A második és harmadik harmad távot teljesítő úszókat a VMSZ hajója viszi el váltópontokig, ahol a váltótársa megérkezése után vízbe is mennek és leússzák a harmad távjukat. A vízből kijövő úszókat hajó viszi vissza a Szántódi Révnél található kikötőbe.