Pavilon a révfülöpi parton (Építész Fórum)

A Páricsy és Társai Építésziroda egy olyan oktatási pavilont tervezett Révfülöpre, a Balaton partjára, ami rossz idő esetén véd az időjárás viszontagságaitól, jó időben pedig a közös játék és a tanulás tere tud lenni. A faszerkezetű épület természetes, megújuló forrásból származó, környezettudatos anyagokkal épült.

(Fotó: Építész Fórum)

 

A „Pavilon” egy Balaton parti gyerektábor oktatási, közösségi épülete. Rossz idő esetében védőburok, sátor, máskor a közös játék, tanulás, de mindenképpen a rácsodálkozás, a világra kitekintés helye – írja az Építész Fórum.

A Pavilon három részből áll: a hosszú házból, egy rövid épületből és a kettő közé feszülő teraszból, mely az épület nyitott, szabad tere, így válik szervesen a Pavilon részévé. Az egyterű hosszú házat „eltörték”, a kisebbik tagot kifordították, így a két rész áthatásából alakult ki a bejárat, a megérkezés és a kiszolgáló terek helye, valamint a közösségi tér. Szigorú, egy iránypontos szerkesztésű a ház, ami a benti tevékenységekhez szükséges koncentrációt segíti. A hosszú ház két teremre osztható, a kisebbik ház egyterű. A terasz a két, trapéz alakban elhelyezett, egymástól szétnyíló épület közé feszül. A nyári meleg ellen a terasz napvitorlákkal fedett. Az épületegyüttes és a terasz a Balaton, a víz felé nyit, ami erősíti a természetbe ágyazottságot. Hiszen a Pavilon a természeti környezet szerves része.

A belsőépítészet letisztult, ipari fa felületek, természetes anyagok összessége. A hosszú teret, annak tördelése érdekében és praktikus okokból, bútorként használható belső bordázattal gazdagították, így egyben meg is mutatták a Pavilon szerkezetét. Így vált a borda nem csak tartószerkezeti, merevítő, hanem belsőépítészeti elemmé is. A padlóra természetes alapanyagú linóleum burkolat került.

A szerkezet hővédelmét a természetes alapanyagú hőszigetelések adják, a túlzott felmelegedéstől az átszellőztetett légrés gondoskodik. Az épületet a kissé lejtős talajtól elemelték, így maga a Pavilon és a terasz egy „úszó ház”.