Pályázatok segítik a programok szervezését Balatonmagyaródon (Zalai Napló)

Idén a helyi civil szervezetnek, a Kis-Balaton Alapítványnak sikerült pályázatot elnyernie a Magyar Falu Programban ennek köszönhetően az idei programok nagy részét Balatonmagyaród önkormányzatával közösen tudja megvalósítani. A pályázat neve NYUFIFOG, Nyugdíjastól a Fiatalig Foglalkoztató Program, melynek lényege, hogy minél szélesebb körben próbálják megszólítani a lakosságot, bevonzani a korosztályokat a közösségi életbe.

Januárban „Kupakolás” címmel, színes kupakokból nyolc, Balatonmagyaródhoz köthető kép készült. Mindegyikhez tartozik egy vers, mely kiegészíti a képet. Februárban farsangi alkotónap várta az érdeklődőket, egyebek
között csodás álarcok készültek. Jól sikerült a farsangi batyus bál, ahogy a márciusi forradalmi horgolás is. Utóbbin
gyönyörű kokárdák születtek. A húsvéti kalandnap ugyancsak kedvelt volt, különböző foglalkozások, vetélkedők
várták az érdeklődőket. Mintegy 150 tojásból készült rántotta, s a lakosság által készített hatszáz tojás díszítette a település központját.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium jóvoltából, a Térségi Kulturális Program keretében három nyertes pályázattal is büszkélkedhetnek.

A forradalom hangjai címmel egy gyönyörű dalokból és prózákból összeállított ünnepi műsort láthattak az érdeklődők a Közösségi Színtérben, a Déryné Program tehetséges előadó- és énekes művészeinek előadásában. Április elején településünk adott helyet a Régiós folklórgálának és a helyi Kendermagos Dalkör 10. jubileumi
ünnepségének. A pályázat kiegészült az önkormányzat támogatásával, így nagyszabású gálát tekinthettek meg a résztvevők, akik teljesen megtöltötték a kultúrházat. A rendezvényre öt régióból érkeztek néptánccsoportok, de fellépett hét helyi, valamint térségi dalkör is. A közösség erejét hangsúlyozva mondott köszöntőt Erdős János polgármester, majd felidézték a Kendermagos Dalkör történetét, sikereit. Mint elhangzott, tíz éve Némethné
Lendvai Mária vezetésével, 24 fővel alakult meg a csoport, mely baráti közösségként működik, legnagyobb sikerét pedig 2016-ban a Népek tánca, népek zenéje találkozó döntőjében érte el, arany minősítéssel. A dalkör megemlékezett az elhunyt vezetőjéről és tagjairól is, majd műsort adott, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.

A Térségi Kulturális Program keretében, „Kutasd a múltad” elnevezéssel – április 11- től május 7-ig, kéthetente – a
Magyar Nemzeti Levéltár Zala vármegyei igazgatója előadásában ismerhetjük meg a levéltár szolgáltatásait, családfa-, település- és iskolatörténet-kutatással kapcsolatosan.

A polgármester a Zalai Naplónak elmondta: a programok mellett a fejlesztésekre, illetve a település rendezésére is kiemelt figyelmet fordítanak.

A Magyar Falu Program keretében 13.507.720 forintot nyertünk gépbeszerzésre. Egy Same Delfino 60 fülkés traktort vásároltunk, mely jól szolgálja majd a helyi munkálatok végzését, a zöldterületek rendezését, télen a hóeltakarítást. A tervek között szerepel, hogy a géppel segítjük majd a lakosok kiskertjeinek megmunkálását. A dolgozók folyamatosan végzik az önkormányzati utak tisztítását, megtörtént a gyümölcsfák metszése, s megkezdődtek a fűnyírási munkálatok is.

-fogalmazott a polgármester.