Padlón a turisztikai ágazat, jövő áprilistól számít csak fellendülésre a szállodaszövetség elnöke (infostart.hu)

Augusztusban is folytatódott a visszaesés a hazai szállodák teljesítményében. 2019-hez képest a vendégéjszakák száma országos szinten 36, Budapesten csaknem 80 százalékkal esett vissza. Aggasztó a jövőre nézve a munkaerő helyzete is, ami a szakemberek szerint később akár komoly minőségi romláshoz is vezethet az ágazatban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A belföldi turizmus jól zárta az augusztusi hónapot, két százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 2019-hez képest. Budapest azonban nem csak most, hanem hosszú távon is az ágazatot sújtó válság legnagyobb vesztese lehet – fogalmazott Flesch Tamás.

Mint mondta, a hazai régiók közül a balatoni, a Tisza-tavi és az észak-magyarországi zárta a legjobban az idegenforgalmi főszezon második hónapját, ami egyértelműen a hazai vendégeknek köszönhető. Az európai országokból a tavalyi évhez képest egyharmadnyi turista érkezett. Budapesten a szállodák mellett az éttermeket sem hozta lényegesen jobb helyzetbe a nyár.

Flesch Tamás attól tart, a következő hónapokban tovább romlik az ágazat pozíciója, de reméli, hogy nem lesz majd szükség olyan szigorításokra, amelyek még inkább ellehetetlenítenék a vendéglátást vagy az idegenforgalmat. Fellendülésre jövő áprilistól, májustól számít, a munkaerő helyzete viszont mindenképpen kihívás elé állíthatja szektort.

Ami viszont azzal is járhat, hogy komoly minőségi romlást szenved el a hazai turizmus – tette hozzá. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a megoldáshoz mindenképpen kormányzati segítségre lesz majd szükség – írja az inforstart.hu az InfoRádióban elhangzott műsor alapján.