Óvintézkedésekkel, akciókkal is készülnek az éttermek a járvány második hullámára (veol.hu)

Tele voltak vendégekkel a Veszprém megyei éttermek a nyáron, legalábbis a lapunknak nyilatkozó vendéglátósok egyáltalán nem panaszkodtak a forgalomra. Most viszont aggódnak, hogy a járvány miatt az elkövetkezőkben kevesebben látogatnak el hozzájuk. A jelentősebb visszaesés megakadályozására kerthelyiség fűtésével, kiszállítási lehetőséggel is készülnek – írja a veol.hu.

 

– Júliusban és augusztusban erős forgalmunk volt, az utóbbi tíz évben nem szolgáltunk ki annyi embert ebben az időszakban, mint idén. A belföldi turizmus tényleg megélénkült, és ennek hatását – a várakozásainkkal ellentétben – nem csak a Balaton partján lévő települések vendéglátósai érzékelhették. Veszprémi éttermünkbe is sokan ellátogattak – mondta el Mészáros Zoltán, az Oliva tulajdonosa és rögtön hozzátette: tudták, hogy a forgalomemelkedésnek az iskolakezdéssel vége lesz. Tapasztalatai szerint már el is kezdődött a visszaesés. Bár ősz elején a hétvégéken még érkeztek hozzájuk turisták.

– Veszprémben négy-öt olyan étterem van, amelynek jelentős mértékben külföldiekből állt a vendégköre az eddigiekben, az üzleti turizmusnak, az itt letelepedett külföldi tulajdonú cégek ügyfeleinek köszönhetően. Az egyik az Oliva. Korábban volt, hogy a pincéreinknek hétköznap este szinte nem is kellett magyarul beszélniük vendégekkel. Most viszont, mivel hotelt is működtetünk, abban is gondot okozott, hogy más országokból alig jöttek, jönnek vendégeink. A bevételünket jelentős mértékben befolyásolhatja, hogy meddig marad fenn a koronavírus miatti határzár, hogyan alakul a járvány terjedése – magyarázta el Mészáros Zoltán.

Azért, hogy forgalma ne csökkenjen jelentősen, a helyieknek akciókat biztosít. A veszprémieket 15 százalékos kedvezménnyel várja, csak a lakcímkártyájukat kell bemutatniuk. Októberben családi hétvégéket hirdet, ugyanis a nyáron hazai vendégei jellemzően magukkal vitték az étterembe gyerekeiket is. Arra is gondolt, hogy a kicsik szórakoztatása, elfoglalása érdekében rajzolási lehetőséget biztosít, animátort foglalkoztat. Spanyol, toszkán tematikus hetekre is készül. Ha már a magyarok nem nagyon utazhatnak el, legalább a messzi tájak ízeit, fogásait, borait kínálja nekik. S várja a vírus miatti korlátozások feloldását, de e téren nem optimista.

Az Oliva tulajdonosa vendégköre megtartása érdekében mediterrán jellegű kerthelyisége fejlesztésébe is befektetett. Annak fűtését egészítették ki és pokrócokat biztosít azoknak, akik igénylik. Ugyanis felértékelődött az étterem szabadtéri része. A fertőzésveszély miatt itt szívesebben foglalnak helyet az emberek, mint zárt térben. Reméli, így a hideg évszakokban is többen ellátogatnak hozzájuk.

oskosz Dimitrisz, aki Balatonalmádiban működtet éttermet, ugyancsak azt tapasztalta, hogy nyáron sokan itthon maradtak szabadságuk alatt. Júliusban és augusztusban nála is folyamatosan nagy volt a vendégforgalom. Ez jól jött a vírus miatti tavaszi korlátozások után. Most hasonlóan szigorú intézkedésekre nem számít, de tudja, hirtelen megváltozhat a helyzet. Amikor a járvány első hulláma idején nem nyithattak ki, kiszállította a megrendelt ételeket. Ugyan ez többletköltséggel jár – mert Almádi nagy területű település és sokan szívesen fogyasztják a Mélytányér ebédre kínált menüit -, de ha szükséges, újra bevezeti ezt a szolgáltatást.

– Ez lehet a menekülési lehetőségünk. Az a célom ugyanis, hogy ne kelljen alkalmazottakat elküldenem. Törzsvendégeink ragaszkodnak éttermünkhöz, szeretik ételeinket, de a fertőzésveszély miatt sokakban nagy az aggodalom, ez jelentősen befolyásolhatja forgalmunkat – fogalmazott a veol.hu-nak Toskosz Dimitrisz és azt is elmondta, hogy felszolgálóikat amennyire csak lehetséges, védik a vírustól, betartják az óvintézkedéseket, érintésmentes lázmérőt is vásároltak.