Óvintézkedések bevezetésével megnyitnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyei

Ismét fogadhatják a látogatókat a nemzeti parki igazgatóságok kezelésében lévő kültéri kiállítóhelyek, szabadtéri bemutatóterek, emellett állatparkjaikban is újra várják a látogatókat. Az érkezők számára szabadtéri szakvezetéseket tartanak, egyes vendéglátóhelyek is részben újra kinyitnak.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szabadtéri látogató-és bemutatóhelyei látogatásához a vendégeik és munkatársaik védelme érdekében a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Kormány rendelet alapján 2020. május 6-tól visszavonásig külön megelőző intézkedéseket hozott a látogatóhelyein. Az igazgatóság honlapján megjelent tájékoztatás szerint a bemutató-és látogatóhelyekre vonatkozó látogatási rend az alábbiak szerint módosul: a vonatkozó kormányrendelet értelmében 65 éven felüliek az Igazgatóság létesítményeit továbbra sem látogathatják, a megnyitott látogató-és bemutatóhelyeken egyszerre maximum 25-30 fő látogató tartózkodhat, a látogatók számára – egy háztartásban élők kivételével – legalább 1,5 méter egyéni védőtávolság betartása mind szabad térben, mind zárt térben kötelező, látogatók számára zárt térben (pénztár, mosdók stb.) szájat és orrot eltakaró eszköz használata (pl.: maszk, sál, kendő) kötelező.

A látogató-és bemutatóhelyeken a közösségi tér és a játszótér használata tilos! A Mosdóikat, illemhelyeket rendszeresen fertőtlenítik, fizetéskor kérik lehetőség szerint törekedjenek a készpénzmentes fizetési módokra (online jegyvásárlás, bankkártyával történő fizetés stb.).

A szakvezetésekre vonatkozó eltérő előírások a következőek: a gyalogos szakvezetéseken egyszerre maximum 20 fő vehet részt, és szakvezetést kizárólag előzetes bejelentés alapján biztosítanak.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a szabadtéri látogató-és bemutatóhelyeit az alábbiak szerint nyitja meg a látogatók előtt:

  • 2020. május 6-án Salföldi Major és a Fekete István Emlékhely a Kis-Balatonon.
  • 2020. május 7-én kinyit a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum.
  • 2020. május 8-án nyit a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely.

Emellett indulnak a szakvezetések, az első túra 2020. május 9-én lesz a Pécselyi-medencében, „Források és kőfejtők világában”.