Óvatosan ezekkel az utalványokkal: simán átejtenek, se nyaralás, se pénz (penzcentrum.hu)

Rengetegen árulják a befuccsolt utazásaik nyomán kapott kuponokat, vouchereket az interneten: sokan úgy gondolják, sokat spórolhatnak, ha rárepülnek a “lepattanóra”. Ám nincs kolbászból a kerítés: könnyen megütheti a bokáját egy ilyen vásárlással az, aki nem elég körültekintő. Mutatjuk, mit kell leellenőrizni, mielőtt belevágsz egy ilyen ügyletbe – figyelmeztet a penzcentrum.hu.

 

Még mindig rengetegen árulják a neten utazási utalványaikat, vouchereiket: sok magyar utazó pedig szó nélkül rárepül a “lepattanóra”, mert azt hiszi, a hirdetési oldalakról viszonylag olcsón lehet utazáshoz, szálláshoz jutni. Ez sok esetben így is van, de a dolognak rengeteg buktatója van – de erről majd később. A Pénzcentrum most szétnézett a legnagyobb apróhirdetési oldalakon, hogy kiderüljön, így augusztus vége felé hányan szabadulnának még meg utazási utalványaiktól.

Találtunk olyan december 31-ig felhasználható utalványt, amit konkrétan féláron kínáltak: 200 ezer forint értékben lehet menni egy zalakarosi hotelba, a hirdető 100 ezer forintot kér érte – ugyanebbe a hotelbe találtunk 100 ezer forintos utalványt is 10 ezerért. De láttunk 130 ezer forint értékű Aldi utazási utalványt is, amit 124 ezer forintért kínálnak eladásra.

Akadnak légitársaság-voucherek is: valaki például 500 eurónyi WizzAir utalványt akart eladni egy hirdetési csoportban, a hirdető “kedvező árfolyamon” adná el a vouchereket, 50 eurónként. A vételárról levélben lehet egyezkedni.

 

Könnyen megütheted a bokádat!

Bár sok kedvező ajánlatot találni a neten, azért érdemes utánajárni a dolgoknak, mert könnyen komoly galibába keveredhetsz az ilyen utalványokkal, voucherekkel. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szerint az első és legfontosabb, hogy meggyőződj róla,

ki az utalványt kibocsátó szolgáltató, utazási iroda és szerezz részletes információt az utalvány beváltásának feltételeiről, mielőtt megvásárolod azokat!

A Pénzcentrum kérdésére a MUISZ kifejtette, az utazási irodák legtöbbször utazási csomagban (közlekedés, szállás, ellátás stb.) kínálják szolgáltatásaikat utalványok formájában. Az utalványok átruházhatóak, azonban annak a személynek, aki eladja a birtokában lévő utalványt, tájékoztatnia kell az utazási irodát az eladás tényéről.

Ritkán előfordulhat, hogy csak szállás szolgáltatást tartalmaz az utalvány, ilyen esetben az utazási iroda állapodik meg a szállást nyújtóval az utalvány elfogadásáról, melyet a szállásadónak el kell fogadnia az utastól. Azonban ahogy fent írtuk, fontos a vásárlás előtt meggyőződni arról, hogy az utazási iroda és a szállást nyújtó milyen feltételekkel biztosítják a szolgáltatást

– hívták fel a figyelmet. Hozzátették, csak repülőjegyet tartalmazó utalvány elvétve kerül kibocsátásra, ebben az esetben is feltétlenül fontos a megvásárlás előtt minden részletet egyeztetni az utazási irodával.

 

Ezt tedd, ha átvernek

Amennyiben egy vásárló úgy érzi, hogy a gazdaság bármelyik szektorához tartozó vállalkozás becsapta, akkor érdemes a fogyasztóvédelmi hatóságnál feljelentést tennie, mindazonáltal szövetségünknek nincs információja arra vonatkozóan, hogy utazási irodák ellen ilyen témában eljárások indultak volna – közölte a MUISZ a Pénzcentrum megkeresésére. Mint írták, a jogszabályok megalkotásakor a törvényhozók nem számoltak ekkora, világméretű vészhelyzetre:

A pandémia következtében sok ezer utas utazása ellehetetlenült, az utazási irodák az utas által előleggel vagy teljes részvételi díjjal lefoglalt utakat nem tudták elindítani. A 2017-ben kiadott jogszabály szerint ilyen esetben az irodának 14 napon belül vissza kell utalnia az utasnak a részvételi díjat. A jogszabály bevezetésekor azonban ilyen méretű világjárványra senki nem gondolt, a turizmusban eddig nem volt ilyen helyzetre példa.

Az irodák a hozzájuk befolyt összegeket azonnal átutalják a külföldi szolgáltatóknak, akik több hónapos csúszással kezdték csak el visszautalni az irodáknak a pénzeket, ezek a visszautalások még mindig folyamatban vannak. Az irodák ennek a helyzetnek a feloldására későbbi utazásra felhasználható utalványokat bocsátottak ki, azonban az utasok sok esetben követelték a díjak visszatérítését és nem fogadták el a felajánlott utalványt. Így sajnos az irodák a visszafizetési határidőt betartani nem tudták és utasaik türelmét kérték – idézte fel az előzményeket a szervezet.

A visszafizetések akár 2-3 hónapot is csúsztak, de ma már elmondható, hogy az utasok 90 százaléka a befizetett részvételi díjakat vagy utalványban vagy készpénzben megkapták. A MUISZ a sajtón keresztül többször is kérte az utasok türelmét és szorgalmazta az utalványok utasok által történő elfogadását – írja a penzcentrum.hu.