Ötvenméteres szikláról mentették meg Teklát Badacsonytomajon (veol.hu/fotóval)

Tekla a szilveszteri tűzijáték miatt menekült, szabadnapos tűzoltó, illetve ipari alpinisták társaikkal együtt mentették meg január 3-án, gazdái nagy örömére.

-Szabadnapos voltam éppen, amikor érkezett a hír az eltűnt vizsláról, idézte fel az esetet Geiger Máté hivatásos tűzoltó, a Kővágóörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, ipari alpinista és Sümegi Imre, alpintechnikai oktató. A két tűzoltó ötven méterre mászott fel Badacsonytomajon, a régi bazaltbányánál a sziklafalon, utána húszat ereszkedett lefelé, majd húsz-harminc métert vízszintesen mentek, így tudták megközelíteni a kutyát. Szerintük az állat meneküléskor valószínűleg egy keskeny párkányon át kerülhetett a sziklák fogságába, és talán kisebbet-nagyobbat eshetett is közben.

Teklát egy kötélpályán eresztették lefelé a sziklafalról. Fotó: Kővágóörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A négylábú kitörő örömmel fogadta megmentőit. Vittek neki ennivalót, azzal kínálták, így tudták megnyugtatni, magukhoz hívni a riadt állatot. Aztán a lefelé menet külön feladatot adott: az ipari alpinisták kiépítettek egy ferde kötélpályát: köteleket feszítettek ki a szikla lábánál lévő fákhoz, és úgynevezett ferdekötélpályás technikával leeresztették a kutyát, akire előzőleg hevederből készült hámot tettek. Amikor az eb leérkezett, gazdái örömükben sírva ölelték magukhoz. – A kutya megmenése hosszú órákon át tartó, csapatmunka volt, szögezte le Máté és Imre, majd sorolták, hogy az önkéntes egyesülettől ott volt még a mentésnél Papp Tamás, idősebb Sümegi László, ifjabb Sümegi László, Bíbor Zoltán, Benkő Attila, Páli Ábel és Hegyi Péter.

Teljes cikk további fotóval itt.