Öt keresztféléves képzést indít a keszthelyi Georgikon (tvkeszthely.hu)

November 15-ig lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre. A Georgikon öt mesterszakot indít ebben a formában. A lehetőségekről a felsőoktatási intézmények honlapján és a felvi.hu-n lehet tájékozódni. A keresztféléves képzések az idősebb korosztály körében is népszerűek.

Biokémia szemináriumot hallgattak a növényorvos hallgatók. Ez az egyik olyan szak, amely keresztféléves formában is választható a MATE Georgikon Campusán. A szakot magyar és angol nyelven is elindítják, hiszen sok külföldi – főként ázsiai – hallgató jön Keszthelyre tanulni. Van olyan egyetemista, aki azért szeretne növényorvos lenni, mert kihívást lát ebben a szakmában.

„Jelentkeztem. Mezőgazdasági mérnök BsC-re járok most, és növényorvosira mennék tovább” – mondta Kalenberger Barbara, a MATE Georgikon Campus hallgatója.

A Georgikonon a növényorvos mellett állattenyésztő mérnök, természetvédelmi mérnök, takarmányozási és takarmánybiztonsági és természetvédelmi agrármérnök szakon indítanak keresztféléves képzéseket. Ezekre bárki jelentkezhet, aki főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezik, és van 60 elfogadható kreditje. Akik alap oklevelüket valamilyen agrár szakon szerezték, nincs szükségük kreditelfogadási eljárásra. A keresztféléves képzés azoknak előny leginkább, akik páratlan félévben végeztek.

„A keresztfélév annyiból népszerűbb, mint a nyári, hogy itt normál eljárásban végzettek, tehát ugye a páratlan félév végén végzett hallgatóink kerülnek be. Természetesen a levelező képzésre van, aki már megfontolja a jelentkezést, és van, aki bőven 50 év felett vagy 45 év felett jelentkezik. Ezekre a szakokra sosem késő jelentkezni. Alapvetően egy elmélyítő, tehát egy jóval szélesebb szakmai spektrumot adnak ezek a mesterszakok”

– tájékoztatott Dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus oktatási főigazgató-helyettese.

Azok, akik mesterdiplomával rendelkeznek, mintegy 150 ezer forinttal magasabb fizetésre és könnyebb elhelyezkedési lehetőségre számíthatnak. Ezeken a képzéseken a szakma van a középpontban, alapozó tárgyakból kevesebbet kell felvenniük a hallgatóknak – a Keszthelyi TV tudósítása szerint.