Őszi programdömping a Balatonnál (turizmus.com)

A szokatlanul meleg szeptember és október jót tett a balatoni turizmusnak. A jó időnek köszönhetően sikerülhet kompenzálni azokat a bevételkieséseket, amelyeket a balatoni turizmus szenvedett el a májusi rossz időjárás miatt. Az őszi iskolai szünet, az egyre színesebb programkínálat sokat segít abban, hogy több szálláshelyen teltház legyen még november végén is.

A Balatonnál májusban a vendégéjszakák száma elmaradt az egy évvel korábbitól, a KSH adatai szerint az előző év első öt hónapjához képest majdnem 2 százalékos volt a csökkenés ez idő alatt – írja a turizmus.com.  Ebben komoly szerepe volt az átlagnál hidegebb májusnak és a júniusra eső pünkösdnek. A portál idézi a Balatoni Turizmus Szövetség alelnökét, aki elmondta: az ilyen szélsőséges időjárási viszonyok elkerülése nem tervezhető, de a jó, minőségi programok igen. Fekete Tamás szerint  ezek segítenek abban, hogy a Balaton ne csak a nyári időszakban legyen vonzó úti cél a turisták számára – mondta az alelnök.

Október utolsó hétvégéjére, november elejére számos olyan programot szerveznek a Balaton partján, amelyek a közeledő hűvösebb idő ellenére is tömegeket vonzhatnak a Balaton partjára. Ezek többnyire a boros és tökös fesztiválok tematikáját követik.

A következő hetekben egyébként a Nyitott Balaton akció keretében számos más eseményt is szerveznek a Balaton partján. Idén 284 szálláshely és 140 étterem, büfé, cukrászda csatlakozott a 11. alkalommal megszervezett akcióhoz, amellyel azt szeretnék bebizonyítani, hogy van miért a Balatonra utazni az őszi időszakban is. Az egész régiót átfogó kampányt a szüreti időszakhoz, az iskolai szünethez és a Márton napi eseményekhez igazították. November 10-ig több mint száztíz programot szerveznek annak érdekében, hogy a Balatonra több turista érkezzen az őszi időszakban. – mondta Fekete Tamás.