Összeomlástól féltik a balatonedericsi kísértetkastélyt (blikk.hu)

Megelégelte a balatonedericsi önkormányzat, hogy sorsára hagyták az elátkozott Fekete kastélyt. A tragikus sorsú balatoni kúria az elmúlt másfél évszázad alatt egymás után szedte áldozatait, tulajdonosai és mások, akik kapcsolatba kerültek a házzal, sorozatosan tragikus, erőszakos halált haltak. Az önkormányzat attól tart, az átok eléri azokat a kirándulókat is, akik rendszeresen felkeresik a legendás helyet – írja a blikk.hu. 

Balatonederics szélén, a főút mellett, sűrű bozótban rejtőzik az elátkozott Fekete-kastély / Fotó: Pozsonyi Zita

Balatonederics szélén, a főút mellett, sűrű bozótban rejtőzik az elátkozott Fekete kastély (Fotó: Pozsonyi Zita/Blikk)

– Évek óta látjuk, hogyan romlik az állapota. Ha baleset történik, azért a tulajdonos lesz a felelős, kötelessége bekeríteni és megszüntetni az életveszélyes állapotokat. Ám az illető külföldön él, az önkormányzatnak pedig nincs építéshatósági jogköre, ezért fordultunk a megyei építési hatósághoz, indítsanak eljárást. Mi nem nyúlhatunk az épülethez, mert magántulajdonban van, a tulajdonosnak viszont kötelessége biztosítani, hogy az ingatlan megfeleljen a jogszabályoknak, vagyis legalább ne legyen életveszélyes. Különben előbb-utóbb baj lesz

– magyarázta Németh László.

Az egykor nemes házat graffitikkel fújkálták össze, de a rajzok legalább nem életveszélyesek / Fotó: Pozsonyi Zita

Az egykor nemes házat graffitikkel fújkálták össze, de a rajzok legalább nem életveszélyesek (Fotó: Pozsonyi Zita/Blikk)

A Blikk munkatársai még ezt megelőzően, néhány hete jártak itt, Töreky András helytörténész mesélt arról, hogy mi igaz az átokkal kapcsolatos legendákból. Sokan tényleg erőszakos halált haltak, akik itt laktak, dolgoztak.

A helytörténész most megerősítette, hogy valóban felhúztak egy drótkerítést, de úgy, hogy mellette simán bebújik, aki akar.És sokan akarnak, ha szép az idő. Az elátkozott hely legendájának ugyanis híre ment, és bár az épületet úgy rejti a sűrű cserje, bozót, mint a mesebeli Csipkerózsika kastélyát a 100 esztendős álom idején, mégis naponta felkeresik a túrázók.

 

Münchenben élő magyar színésznő a tulajdonos

A Blikk megtalálta a kastély tulajdonosát: egy Münchenben élő, idősödő, magyar színésznőt. A lap úgy tudja, befolyásos üzletemberek, hazai hírességek az ismerősei. Szállodai szolgáltatásokra szakosodott cégét Magyarországon jegyezték be, de az edericsi kúria állapotát látva aligha tevékenykedik az épületben. Szerették volna megtudni tőle, mi a terve a kastéllyal, tisztában van-e azzal, hogy milyen állapotban van a zarándokhellyé vált ház, és ő húzatta-e fel a drótkerítést a fenyegető büntetés miatt, de nem válaszolt a kérdésekre.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal a blikk.hu megkeresésére tudatta, hatósági ellenőrzést tartottak a területen, és kötelezték a tulajdonost a balesetveszélyes állapot megszüntetésére vonatkozó munkálatok elvégzésére.

A tulajdonos így jól látható helyeken kihelyezte a figyelmeztető feliratokat, elkerítette a veszélyes részeket és elvégezte az épület teljes körű lezárását. A kastély további sorsának alakulásáról a kormányhivatalnak nincs információja

– közölték.