Összefogással fejlődött Siófok térsége (siofok.hu)

Siófok Város Önkormányzata 499 millió forint összegű, 100%-os intenzitású európai uniós támogatást nyert 2018-ban a „Közösen a jövőnkért – komplex program a humán közszolgáltatások fejlesztésére Siófok térségében” című, EFOP-1.5.2-16 – Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben azonosítószámú projekt megvalósítására. A projekt öt települési önkormányzat konzorciumában valósult meg.

A főpályázó (Siófok Város Önkormányzata) és a konzorciumi partnerek (Balatonendréd Község Önkormányzata, Nagyberény Község Önkormányzata, Nyim Község Önkormányzata, Ságvár Község Önkormányzata) a helyi esélyegyenlőségi programokban feltárt problémák komplex, a helyi közösségekre és erőforrásokra alapuló kezelését célzó fejlesztési program megvalósítására kötöttek együttműködést 2018-ban. A projekt megvalósításának ideje több mint három évre volt tervezve, de sajnos a pandémia itt is közbeszólt, így a befejezés 2021. év végére tolódott – írják a város honlapján.

A projekt célterülete Siófok, Balatonendréd, Nagyberény, Nyim és Ságvár települések voltak, melyek Somogy megye ÉK-i részén, egy  15 km-es átmérőjű körben helyezkednek el. A projekt hatóterületén élő teljes lakosság száma több mint 30 ezer fő. A projekt kiemelt célcsoportja, a hátrányos helyzetű, aktív korú lakosság, a fiatalkorú lakosság, az idősek, a helyi közszolgáltatásban dolgozók, illetve a potenciális alkalmazottak, és a nemzetiségek, etnikumok voltak. A társadalmi együttélés, felzárkózás, közösségfejlesztés tekintetében célcsoport volt a projekt hatóterületén élő teljes lakosság. A projekt komplex módon nyújtott lehetőséget, a helyi szükségleteken és igényeken alapuló, a helyi közösségek által kialakított, a helyi társadalom fejlődését szolgáló szolgáltatások bevezetésére, fejlesztésére, a közszolgáltatások elérésére.

A munkaerőpiaci integráló programokba közel 1000 hátrányos helyzetű személyt vont be a projekt. Az induláskor sikerült több munkáltatóval együttműködési megállapodást kötni, így ennek megfelelően folyamatosan hatékonyan talált egymásra az álláskereső és a munkáltató. Négy év alatt szakmai megvalósítók, koordinátorok, mentorok, külsős munkatársak, szakemberek segítették a projektet; komoly szervezési munkával, több mint 350 esemény, rendezvény tudott megvalósulni, ezáltal a projekt valamely program-elemébe több mint 10 ezer személy került bevonásra. A legmagasabb érdeklődések az egészségfejlesztő és betegségmegelőző programokon voltak, ezeken közel 3100 fő volt a részt vevő lakosok száma.

A programok által a lakosság és az egyes közösségek komplex fejlesztése vált lehetővé, olyan korszerű és sokrétű, elméleti és gyakorlati ismeretekhez jutottak hozzá, mely által javult a lelki és fizikai egészségük, ami hosszú távon az életminőség jelentős javulását, illetve a társadalmi felzárkózás folyamatát segíti.