Őshonos fákat ültettek Kapolcson

“Kapolcson ma fát ültettünk: őshonos, kissé feledésbe merült gyümölcsfajtákkkal támogatjuk a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet kezdeményezését: Batul alma, fekete tányéralma, pónyik, eper alma, Török Bálint fajta, és ismerjük is személyesen mind a harmincat” – adta hírül közösségi oldalán Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetője.

Az igazgató követendő példaként megosztott egy cikket a második legnagyobb ausztrál városról, ahol mind a 70 ezer fának külön email címet készítettek hogy az emberek egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tudják jelenteni az önkormányzatnak, ha valami rendellenességet tapasztalnak.

Melbourne a város neve, ahol az elképzelés az volt, ha látják, hogy egy fa beteg, vagy megrongálták, szemetet szórtak köré vagy bármi más gondot tapasztalnak, akkor a derék állampolgárok majd ezeken a címeken jelentik be. Mivel minden fához külön email tartozik, térkép alapján könnyen be lehet azonosítani, hogy melyik fával kapcsolatban merül fel probléma. A térképen mutatják azt is, hogy melyik fa teljesen egészséges, és még évtizedekig ott fog állni, és melyik az, ami haldoklik, és kevesebb mint 5 éve van hátra.

Az, hogy a nemes kezdeményezés miként vált be a gyakorlatban, mi mindenre használják az email címeket, amelyek fura módon közelebb hozták a természetet az emberekhez, az index.hu cikkében lehet bővebben olvasni.