Őrzi a tradíciót a Kelet-Balatoni Borlovagrend (veol.hu)

A hagyományt folytatva megszentelte az újborokat Medveczky Miklós balatonkenesei katolikus plébános János napja alkalmából a helyi templomban tartott misén.  János evangélista napját december 27-én ünneplik, ezen a napon történik a hagyományos borszentelés, amely régi hagyomány a hazai borvidékeken. 

A településen a Kelet-Balatoni Borlovagrend 2009-es megalakulása óta tartanak minden esztendőben borszentelést a helyi római katolikus templomban – nyilatkozta a Naplónak Győrfi Károly, a borrend elnök-nagymestere.

Mint mondta, a borosgazdák idén is a Balaton keleti medencéjére jellemző fajtákat, többek között olaszrizlinget, zenitet, zengőt, valamint kékfrankost vittek magukkal a misére.

Medveczky Miklós plébános a liturgiájában megáldotta a borokat és készítőiket. A templom feldíszített karácsonyfái és betlehemének fényében tartott meghitt eseményen a borlovagrend hat tagja és a borkirálynő vett részt. Győrfi Károly elmondta, az újborok első fejtését a legtöbb pincénél már elvégezték, sokan a második fejtésen is túl vannak. Az általános tapasztalat mindenhol az, hogy az idei évjárat kiemelkedően jónak mutatkozik.

A szentelt bort a szokások szerint gyógyításra is használták: orvosságnak tették el, és a beteg ágyára hintettek vele keresztet. Vízzel keverve, az állat hátára keresztet locsolva gyógyították vele a beteg jószágot. A középkorban János-napi szentelt borral kínálták meg azokat, akik háborúba vagy messze földre indultak, később a haldoklóval és a halálraítélttel is szentelt bort itattak.