Országgyűlés: szóba került a siófoki obszervatórium melletti építkezés és a balatoni bringakörút is (mti)

A siófoki meteorológiai állomás melletti terület beépítéséről is beszéltek, kérdeztek a képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben – az MTI híradása szerint. Orbán Balázs államtitkár válaszában leszögezte, “az ügy szakmai és nem politikai kérdés, a területen életre, egészségre veszélyes terv nem valósulhatott meg eddig sem, és nem is fog megvalósulni”. Az azonnali kérdések idején szóba került a balatoni kerékpárút is.

 

A siófoki viharjelző állomás mellett tervezett építkezésről:

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) az ellen emelt szót, hogy a siófoki meteorológiai állomás melletti területen ötemeletes társasházat építsenek. A képviselő kritikával illette a tó körüli “ingatlanmutyikat”, és hangsúlyozta: a szakemberek szerint nem lehet az obszervatórium környezetét megváltoztatni, mert a befolyásolja a mérések pontosságát.

 “Mi önöknek a fontosabb, az emberélet, a viharjelzések pontossága vagy ennek a teleknek beépítése, haveroknak való átjátszása?” – tette fel a kérdést a kormánynak.

Orbán Balázs államtitkár elmondta: a kormány elkötelezett a Balaton természeti értékeinek fenntartása mellett.
Az üggyel kapcsolatban közölte: a hatóság valóban adott ki építési engedélyt a jogszabályoknak megfelelően, de bármelyik érintett bírósági felülvizsgálatot kérhet. Hangsúlyozta: az ügy szakmai és nem politikai kérdés, a területen életre, egészségre veszélyes terv nem valósulhatott meg eddig sem, és nem is fog megvalósulni. Azt kérte a képviselőtől, hogy ne keltsen felesleges pánikot, ne folytassa az álhírek gyártását.

 

A balatoni bringakörről:

Steinmetz Ádám (Jobbik) arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány idején elrendelt karantén alatt olyan sokan kerékpároztak, mint soha korábban. Ám megfelelő kerékpárutakra is szükség lenne: noha korábban a kormány ígérte, nem épült meg a Budapest-Balaton-kerékpárút, és a tó körüli bicikliutat sem szélesítették, így balesetveszélyes.

Mikor teszik biztonságossá a balatoni bringakört, mikor épül meg a fővárost a Balatonnal összekötő kerékpárút? – kérdezte.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte: a kerékpáros közlekedés támogatása fontos ügy, Magyarország pedig már most is élen jár a kerékpározásban európai szinten.
Összesen több mint 200 milliárd forint értékben újult meg a kerékpáros-infrastruktúra – közölte.