Örökségvédelem: több száz helyi értékű épület védelmére tesznek javaslatot Keszthelyen (zaol.hu)

Keszthely Zala vármegye történelmi épületekben leggazdagabb városa, értékeinek pusztulása viszont nyomon követhető – mondta a helyi városvédő egyesület elnöke. A középkortól kialakult városszerkezetben egy telken egy épület állt. Ma viszont nem a hagyomány, hanem a haszon diktál, a cél, hogy minél több kisebb lakás férjen el a megüresedett telken. 

A belváros organikus fejlődésébe nem illenek bele a társasházak, ilyenek évszázadokig nem is voltak. Felszaporítja a területet, és olyan igényeket keletkeztet, amelyeket nem tud kielégíteni – fogalmazott a zaol.hu-nak  Kerner Gábor műemlékvédelmi szakmérnök, a Keszthelyi Városvédő Egyesület elnöke. Kifejtette: a földszintes épületek helyén megjelennek a soklakásos házak, amihez szükség van parkolókra, ezt kényszerből az üres telkeken alakítják ki. Így keletkeznek a városon belül sebhelyek.

A történelmi városban azonban reményt ígér, hogy Ónodi Szabó Lajos, az új főépítész figyelme a helyi értékek felé fordult, mondja Kerner Gábor. Készül egy örökségvédelmi munkarész, amelyben több száz helyi értékű épület védelmére tesznek javaslatot és remélhetőleg készül egy új szabályozás, ami figyelemmel lesz az értékekre.

A védelmi rendelet mellé azonban szükség lesz támogatási rendszer kidolgozására is, amennyiben a város vezetése komolyan gondolja, hogy meg kell menteni, ami még menthető. Ehhez a szakembereknek komoly anyagokat kell letenniük. A helyzet azonban nem egyszerű. Az államosítás során a régi nagy házakat felosztották, több lakó, család él bennük, és ezek a tulajdonviszonyok sok épületben máig megmaradtak. Kerner Gábor azt mondja, ha ezen nem sikerül változtatni, akkor valóban bekövetkezik, hogy a tulajdonosok megszabadulnak a régi közös háztól, valaki felvásárolja, lebontja, és nincs menekvés. Csak akkor van egy régi épületnek esélye a továbbélésre, ha egyetlen akarat érvényesül, amihez segítségre, támogatásra van szükség.