Öreglakon közmunkásokra fordítják az ötmilliós jutalmat (sonline.hu)

Mint az ország egyik legjobb közfoglalkoztatója, ötmillió forint jutalmat nyert Öreglak önkormányzata a Belügyminisztériumtól, a pénzt a közmunkaprogram keretén belül lehet felhasználni. Erre találtak most módot a településen.

 

Úgy döntöttek, hogy a tavaly elnyert összegből a közmunkások közreműködésével melegedőt építenek a számukra és egy raktárt. Ennek az alapozását végzik jelenleg, már a lábazatot is elkezdték kialakítani a községháza épülete mellett.

– Hangsúlyoznám, hogy ez a bruttó összeg nem az általános dologi költségre, hanem azon felül számítódik, másra nem lehet költeni csak hasonló jellegű beruházásra – mondta Maczucza Miklós, Öreglak polgármestere. – A díjat azért kaptuk, mert nagy hangsúlyt fektetünk a közmunkaprogramjainkra, tavaly öt futott párhuzamosan, jelenleg négy működik a településen, többségében értékteremtő programok. Egy lebontott középület anyagából hoztuk rendbe a temetőt, kerítést építettünk, megkezdtük a temetői utak díszkővel borítását, parkolók, elkerülő utak felújítása folyik. Közmunkásaink járólapokat állítanak elő a betonüzemünkben.

A betonelem-gyártáson kívül építőbrigád is dolgozik az öreglaki közmunkában, mások külterületen és belterületen ápolják a zöldterületeket, illetve egy festőbrigád is tevékenykedik. Közmunkásokból áll a konyhán és az óvodában a kisegítő személyzet, illetve ők a sportcsarnok takarítói. 50-55 embert tudnak alkalmazni az összes munkaprogramban.

– A közmunkaprogramok visszaszorulása hátrányosan érintené a kistelepüléseket – tette hozzá a polgármester. – Fontos cél az, hogy a képzett szakmunkaerőt a piacra irányítsák, ám az utóbbi években amit megléptünk a közmunkaprogramokban, arra ezek nélkül az emberek nélkül, illetve szabad piaci munkaerőt alkalmazva soha nem lett volna lehetőségünk. Fájdalmasan érintene bennünket, ha megnyirbálnák a jövőben a közmunkások létszámát, illetve az erre fordítható pénzt és dologi költségeket. Minden évben talál három-négy közmunkásunk a szabadpiacon munkahelyet magának, főként az öreglaki vadfeldolgozóban, de a balatonboglári, fonyódi és marcali cégeknél is megállják a helyüket. Jelenleg azzal a gonddal küzdünk, hogy a segédmunkások szinte elfogytak. A múlt héten ketten távoztak, mert munkát találtak maguknak a piacon, nehéz pótolni őket – mondta a polgármester.