Optikai vadriasztók a balesetek ellen a 71-es főúton (tvkeszthely.hu)

Optikai vadriasztókkal szorítják vissza a balesetek számát a 71-es főút fenékpusztai szakaszán. Az eszköz a jármű fényét kék színnel vetíti ki, amely a vadállatokat elriaszthatja. A Gyöngyös-patak menti úton évente több vadgázolás is történik.

Minden évben nagy számban fordulnak elő vadgázolások. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint 2021-ben 7459 nagyvadat gázolt el jármű országosan. Zala megye rendkívül gazdag vadállománnyal rendelkezik, ebben a régióban még nagyobb a rizikója a baleseteknek. Keszthely környékén a legveszélyeztetettebb a Keszthelyt-Hévízt-Cserszegtomajt összekötő útszakasz, valamint az úgynevezett úsztató major.

A 71-es főút Gyöngyös-patak menti szakaszán fordul elő a legtöbb vadbaleset a környéken. Ez minden évben megtörténik, többször helyszínelnek itt a rendőrök, idén sem volt ez másképp. Többször találkoztak az autósok őzzel, szarvassal vagy akár vaddisznóval is.

Erre a szakaszra is kerültek optikai vadriasztók. Ebben az évben számos nagy anyagi kárral végződő ütközés volt. A balesetek számának csökkentésére találták ezt a megoldás. A vadriasztókat a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával vásárolták meg, melyeket a Magyar Közút Zrt. munkatársai helyeztek ki.

„Ennek a hatásmechanizmusa gyakorlatilag az, hogy amikor a reflektorral megy az autó, akkor megvilágítja, és egy kékszínű kvázi fénysorompó jellegű jelenséggé válik a vadállat számára. Így amikor ezt meglátja a vad, akkor megtorpan, megáll. Tehát nagy eséllyel elkerülhetjük a balesetet” – ismertette Kun Gábor közlekedésrendészeti osztályvezető.

Az optikai vadriasztók a környezeti hatásoknak és a sózás maró hatásának is ellenállnak, így hosszú távú védelmet nyújtanak az útszakaszon –  Keszthelyi TV tudósítása szerint.