Ónos eső – Másodfokú riasztást adott ki Veszprém vármegyére a meteorológiai szolgálat (MTI)

Tartós, többórás ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Veszprém vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután.


A meteorológiai szolgálat honlapján közzétett figyelmeztető előrejelzés szerint délnyugat felől csapadékzóna érkezik, kezdetben esővel, majd a Dunántúli-középhegység térségében, főleg a Bakonyban nagyobb mennyiségű, 1-3 milliméter ónos eső is eshet. Este a Duna-kanyar, a budai hegyek, Nógrád, illetve Mátra térségében lehet számítani átmeneti ónos esőre – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint estétől nyugat felől a csapadék halmazállapota egyre inkább havazásra vált, tartós havazás kezdődik a Dunántúlon. Szerda estig a legtöbb hó várhatóan a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, síkvidéken 5-15 centiméter, de a Somogyi-dombság és a Dunántúli-középhegység – kiemelten a Bakony – területén 20-30 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat.

Szerda este a középső országrészben – beleértve a főváros térségét is – kell havazásra számítani, a magasabban fekvő részeken több mint tíz centiméteres hóréteg is összegyűlhet – írták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról.

Arra is figyelmeztettek, hogy mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra. Azt kérték, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot vagy használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.