Önkéntesek a Majormúzeumban (tvkeszthely.hu)

Nyári táborokban és a Majormúzeum jubileumi rendezvényein is önkéntesek segítik a szervezőket. A közösségek hete alkalmából hívta a helyi és környékbeli fiatalokat találkozóra az intézmény. Az önkéntesek gyermekfelügyeletet, állatgondozást is végeznek és közreműködnek a kézműves foglalkozásokon is – írja a tvkeszthely.hu.

Több éve nagy sikerrel zajlanak nyári táborok a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. Nemezelés, agyagozás, gyógynövények, háziállatok – csak néhány témakör, amivel megismerkedhetnek a gyerekek. Idén hét turnust hirdettek. A Majorbéli kaláka és a Kis majorgazda táborokba 170 résztvevőt várnak. A múzeumpedagógusok munkáját önkéntesek segítik.

Az önkéntesek toborzása lezajlott és megkezdték a beosztásokat. Az első tábor június 20-án kezdődik, ekkor már a segítők felkészülten várják majd a jelentkezőket. Az önkéntesek többsége korábbi táborozó, az akkor szerzett élmények hatására vállalták a feladatot.

Fentős Adél önkéntes: „Mert így felkészülhetek majd arra, amikor később majd dolgozni fogok és így a nyári szünetben sem otthon ülök, hanem segíthetek másokon és a szabadban lehetek itt a Majorban.”

Az önkéntes napot a közösségek hete alkalmából szervezték. Cél, hogy felhívják a figyelmet a közösségi értékekre. Keszthelyi és környékbeli gyerekeket láttak vendégül, akik iskolai közösségi szolgálat vagy önkéntes program keretében segítenek a Majormúzeumban.

Rajnai Virág Éva múzeumpedagógus: „Nem csak a táborainkban, hanem rendezvényeink során is szükség van a segítségükre. Idén egy nagyon szép jubileumot ünnepel a Majormúzeum. 50 éves a kiállítóhelyünk és a nyári, jubileumi nagy rendezvények során is lesz elég feladat. A mai délutánon megbeszéljük, hogy ki, mikor szeretne jönni, mi az amiben szívesen segítene és milyen ötleteik vannak esetleg.”

2022. az ifjúság európai éve, mely keretében az ebben a korosztályban rejlő erőt szeretnék mozgósítani. A résztvevő intézmények több tematika közül választhattak. A Majormúzeum a Tiétek a pálya felhíváshoz csatlakozva szervezte meg az önkéntes napot.