Nyitott Porták a Balaton közelében – falusi turizmus ősszel is (likebalaton.hu)

Lóháton felfedezni a vidéket, megízlelni a környék borait, mangalicakolbászt vagy kecskesajtot kóstolni, megismerni a méz és számtalan gyógynövény áldásos hatásait, felfedezni egy parasztportát, megtanulni mézeskalácsot sütni, régi bútorokat újjávarázsolni – rengeteg érdekességgel várják a vendégeket a Nyitott Porták a Balaton közelében, amiről a likebalaton.hu készített összeállítást.

Miért is nyitottak ki a porták?

Nem is olyan messze a tótól, a Zala-völgyében 16 gazdálkodó, feldolgozó család várja a vendégeket a Nyitott porták szövetségben. Ez az esztendő már a második, hogy rendszeresen meghirdetnek nyitott napokat, amikor fel lehet őket keresni, s meg lehet őket ismerni. Ilyenkor a sok érdekességen, látnivalón túl – természetesen, ha ilyen a hely profilja- finomságokat is kínálnak a vendégeknek. Amellett, hogy az előre meghirdetett időpontokban kitárják a családi gazdaságok, kis feldolgozóüzemekben kapuit, időről időre eseményeket is szerveznek: így például bemutatják, hogyan készülnek termékeik, borvacsorára vagy borkóstolóra invitálják a vendégeket, s akár disznóvágáson is részt lehet venni.

– A Zala völgyében – tehát Zalaegerszeg határától a Zala folyó mentén Hévíz határáig várjuk a vendégeket, e térségben Zalaszentgrót, Zalacsány, Kehidakustány tartozik a nagyobb települések közé. A cél az volt, hogy létrehozzunk a gazdákkal egy olyan együttműködést, melynek több hozadéka van. Erősíti a térség identitását, segíti a helyi termelőket abban, hogy keresettebbek legyenek a termékeik, jobban meg tudjanak élni a tevékenységükből. Másik oldalról pedig – ha a fogyasztók szemszögéből nézzük – a környékbeli lakosok és az ideérkező turisták kapjanak olyan lehetőséget, ami ritkaságszámba megy: betekintést nyerhessenek a gazdaságok életébe, megismerkedhessenek a gazdákkal, megnézhessék, milyen módon készülnek a termékek – mutatta be a Zala-völgyi Nyitott Porták együttműködést Szabó Tibor projektmenedzser.

(Fotó: Nyitott porták)

Itt nem érvényes a “mindent a szemnek, semmit a kéznek mondás”…

Nem csak nézelődni lehet, sok helyen ki is lehet próbálni sok mindent: azaz be lehet állni dolgozni. A munkavégzés azonban számtalan újdonságot, érdekességet rejt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt – azaz érdekes családi program is lehet.

A legkisebbeket is várják – nekik nagy élményt jelentenek az állatsimogatók. A gazdák például kidolgoztak egy minősítési rendszert, így bizonyos feltételeknek meg kell felelnie minden résztvevőnek.

Mivel a gazdák többsége végzi a mindennapi tevékenységét a gazdaságban, ezért arra nincsen mód, hogy bárki bármikor felkeresse őket. Hogy mikor nyílnak ki a porták kapui, mikor szerveznek programokat, arról honlapjukon vagy facebook-oldalukon vagy mobil applikációjukból lehet tájékozódni.

– Elég gyakoriak ezek az alkalmak, különösen a hétvégéken. A gazdák kreatívan próbálnak érdekes programokat kitalálni, hogy odacsábítsák az embereket. Disznóölés, valamilyen előadás, kertmozi, csillagász éjszaka – sorol néhány olyan programot Szabó Tibor, mellyel kiegészülnek a klasszikus gazdaság- és kisüzem-, vagy műhelybemutatók, helyi termék kóstolók.

A minőség mindenek előtt
– Vannak olyan események, amikor egy időpontban egyszerre több gazdaság is kínál valamiféle programot, látványosságot. Ilyen volt legutóbb július végén a Nyitott Porták éjszakája, melyet először szerveztünk meg, országos híre is lett – emlékezett vissza a programkoordinátor. Az érdekességek és érdeklődés ellenére azt fontosnak tartják, hogy bensőséges és emberközeli maradjon minden. Nem a mennyiségről, hanem a minőségről szól minden – s ez igaz a látogatókra is.

– Ez nem egy tömegturisztikai attrakció. Inkább kis csoportokat, néhány főt, családokat várunk. Nem több száz ember látogatásáról van szó: az egész kínálat speciális. Vannak olyan emberek, akiket ez kifejezetten érdekel: például azokat, akik egészségtudatosabban élnek, s kisgyermekes családoknak is érdekes. Körülbelül 350 fő kereste fel azt a 12 portát, amely részt vett ezen a programon – idézte fel Szabó Tibor. E kiemelkedő napnak lesz folytatása: jövőre is lesz Nyitott Porták éjszakája, majd májusban. De addig is lesz lehetőség ellátogatni a Zala-völgye térségbe.

Augusztus utolsó napjaitól szeptember végéig nyitott napokat tart:-a Dóka Éva Pincészet minden pénteken 7.00 órától 15.00 óráig,

-a Skapér méhészet minden pénteken 13.00 órától 18.00 óráig,

-a Kacika Állatsimogató minden vasárnap 13.00 órától 17.00 óráig.

– minden nap a Szentmihálypusztai Lovastanya

– hétvégenként a Farm Inn Fogadó és Porta.

Ezt lehet tudni róluk – a Nyitott porták honlapja alapján:

Dóka Éva borászatában és “padláspincével” (Zalaszentgrót, Gyár utca 22.) szeptember végéig minden pénteken 7 és 15 óra között várja a vendégeket borkóstolóra és pincetúrára.
Róluk ezt lehet tudni bemutatkozásuk alapján: “A Dóka Éva Pincészet szőlőterületei a Zala-völgyet kísérő csáfordi és aranyodi, valamint a Kis-Balaton közelében elterülő pogányvári dombokon helyezkednek el, mintegy 25 ha-on. Ezek betelepítése, újra telepítése 2003-ban és 2004-ben kezdődött és tart folyamatosan.
Minőségi elvárásaikban nem kötnek kompromisszumot, ez a vezérelv irányítja a feldolgozás és az érlelés folyamatát. Minden fajtáról határozott elképzelésük van, de ez nem jelenti azt, hogy ne kísérleteznének. Így születnek évről-évre megbízható minőségű tételek, meglepetések és nagy felfedezések egyaránt. Fehér és vörösboraik egyaránt szépen szerepelnek hazai és nemzetközi versenyeken, de számukra az igazi jutalom a vásárlóik, vendégeik elismerő csettintése a borok kóstolása után. Céljuk, hogy minőségi boraikkal, színvonalas vendéglátásukkal hozzájáruljanak ahhoz, hogy a zalai borvidék ismét visszanyerje régi rangját, elismertségét.
A bor nem csupán ital. Egy pohár jó bor izgalmas felfedezőút kezdete: lehet szellemi távlatokat nyitó, érzékeket felkorbácsoló, vagy akár andalító, elgondolkodtató is. Pincészetükben a magyar borkultúra iránti elkötelezettséggel azon dolgoznak, hogy a Zalai-dombvidék legjobb termőtájainak adottságaiból létrehozzák ezt a csodát.”

A zalaszentgróti Skapér méhészet (Zalaszentgrót, Szabadság utca 86.) szintén szeptember végéig minden pénteken tart nyílt napot: 13 órától 18 óráig várják az érdeklődőket.

Bemutatkozásuk szerint: “A Zalai-dombság egyik kedvelt kincse a Skapér Zoltán családi méhészetében előállított méhészeti termékek széles skálája: többféle fajtaméz (pl. akác, vegyes virágméz, repce, mézontófű), virágpor, propolisz, méhpempő és egyéb méhészeti termékek. A családi méhészetük kezdete egészen 1961-ig nyúlik vissza, jelenleg 300 méhcsalád alkotja az állományt. A méhészetbe ellátogatók a vásárláson túl szakmai tanácsokat, a méhészeti termékek pozitív élettani hatásával kapcsolatos felvilágosítást, információkat is kaphatnak. A kert végében található méhészetben a látogatók megismerkedhetnek a méhek életével is.” Akik felkeresik őket, védőfelszerelésben megtekinthetik a méhészetet s kóstolhatják termékeiket.

Vasárnaponként 13 és 17 óra között – főként, ha kisgyermekkel vagyunk – ellátogathatunk Ligetfalvára: a Hagyományos kert és Kacika állatsimogató nevű hely (Ligetfalva, Hrsz 073/1.) várja a vendégeket. Róluk ezt találtuk a Nyitott porták honlapján: “A Hagyományos Kert Ligetfalván szó szerint vett régi parasztporta lenne, ha mára a társadalmi körülmények és a lehetőségek nem változtak volna meg. Így a hagyományokhoz kötődő, de a mai korhoz és e tájhoz igazodó porta alakult ki az házigazdák ittélése során közel 20 év alatt. A teremtett környezettel összhangban törekszenek minél több élelmet maguk megtermelni egyéb, falun kívüli munkavégzés mellett. Gazdálkodásuk során vegyszereket nem használnak.

Életmódjuk, szokásaik, gondolkodásuk az udvarban, a kertekben és az erdőben a növényekkel, az állatokkal és az épületekkel végzett sok, többnyire kézi munkához, járáshoz is idomul, mint a régiségben.
Szívesen látnak vendégeket náluk fent a dombról megnézni a szép zalai tájat, megérezni a fa-vályog épületeik különös hangulatát, belső levegőjének illatát és átélni a megszelídült, velük élő állatokkal a kapcsolatot és rácsodálkozni az itt élő növények sokféleségére. A zöldséges kertek és a mindenütt található számtalan fajtájú és korú gyümölcsfák érdekes együttélése a vadon termő fákkal természetes közeget alkotnak.
Kínálnak még: 7 fős szálláshely, 12 fős étkezőhelyiség kemencével, csikótűzhellyel, bográcsozási lehetőség, több mint 100 féle őshonos és egzotikus állat megtekintése, simogatása, íjászkodás, hajítás, fazekazás, vályog és fa építészet bemutatása, kirándulás erdőn-mezőn…
Termékek: Friss zöldségek; Friss gyümölcsök; Palánták; Levendula illatpárnák
Állandó kínálat: Állatokkal való ismerkedés; Kerti séta; Kilátótorony; Szálláshely”

(Fotó: Nyitott porták)

A Szentmihálypusztai Lovastanya, Vendéglő a Vándorlóhoz (Zalaszentlászló, Szentmihálypuszta) szeptember 27-ig minden nap 10 és 21 óra között nyitva van. Így invitálják a látogatókat: “Szeretne korlátok nélkül lovagolni? A háborítatlan természet növény- és állatvilágát lóháton felfedezni?
Szeretne lazítani, és megélni a család- és gyerekbarát szálláshely, az ízletes konyha és a finom, tájjellegű borok nyújtotta élvezeteket?
A festői Zala-völgyben fekvő Szentmihálypusztai Lovardában a zalai dombok között mindezt megtalálja.
A régió legnagyobb lovardája a zalaszentgróti és kehidakustányi termálfürdők közvetlen közelében, Keszthelytől 25, Hévíztől 15 km-re fekszik. A 35 kiegyensúlyozott, jól képzett ló, a szakképzett személyzet garantálja a feledhetetlen és határok nélküli lovas élményt úgy kezdő, mint haladó lovasok számára.” Van itt étterem, szálláshely, lehet lovagolni, meg lehet tekinteni a mangalica és magyartarka állományt, s mangalica húskészítményeket lehet vásárolni.

Az erdőszéli étterem, szálláshely és kisgazdaság, a Farm Inn Fogadó és Porta (Zalacsány, Örvényeshegy 20.) minden pénteken 17 órától 21 óráig, szombaton déltől este tíz óráig és vasárnap tart 12 és 20 óra között nyitva a zalacsányi Örvényeshegyen.

E helyről ezt tudhatjuk: ” A gazdaság legfőbb vonzereje az étterme, ahol étlap nincs, avagy a szezon írja az étlapot, aszerint ami éppen van. A szezonálisan nyitva tartó Fogadó különlegessége, hogy étel és italkínálatának nagy részét saját, illetve környékbeli gazdák alapanyagai, termékei biztosítják. A természetes ízek hívei, nem használnak mesterséges ízfokozókat, adalékanyagokat. A háztáji kisgazdaságukban saját kezűleg, vegyszermentesen megtermelik a legkülönfélébb zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket, így biztosítanak az étterem konyhájához alapanyagot. Az étterem mára országos ismertségre tett szert, például a Gault&Millau értékelése alapján a legjobb Balaton környéki éttermek egyike. A farmon nyílt napok keretében a látogatók részesei lehetnek az elfeledett hagyományoknak, falusi disznóvágásnak, elleshetik a kenyér, a rétes, a lekvárkészítés, de akár a kemencében főzés fortélyait is. A porta szálláshelyet is biztosít kemping (lakókocsi helyek, sátorhelyek), faház vagy jurta formájában.
Egy csendes, vidéki környezetbe várják Önt, ahol a patakpart, az erdő és a csodálatos kilátás gondoskodnak arról, hogy Ön kikapcsolódjon, elbújhasson a rohanó világ elől.” A kamraboltban szörpöket, lekvárokat, üvegbe zárt zöldségeket, befőtteket, friss zöldségeket, ízesített eceteket és olajokat kínálnak.