Nyílik a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsma nyári tárlata

Több száz lógó üveg a plafonon, régi Képes Sportok a falon, öreg varrógépek, rádiók. Ezek határozzák meg a hangulatát a kulturális missziót is betöltő, kedvelt szórakozóhellyé vált siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmának, amelynek nyári tárlata szombaton 18 órakor nyílik. Ebből az apropóból nyilatkoztak a tulajdonosok a hirbalaton.hu-nak, egyebek közt arról, bejött-e a számításuk.

 Fájlok kiválasztása

(fotó: logouveg.hu)

 

Van erre igény? Bejött a számítás? Egyáltalán lehet-e kultúrát vinni a kocsmába? A kérdésekre a két társtulajdonos, Dömötör Fanni és Wágner Balázs válasza egyértelmű igen volt.

Wágner Balázs édesapja találta ki, hogy lógjanak üvegek a plafonról. Ez lett a 2014-ben nyitott, azóta a helyiek körében leginkább a zajos nyári csúcsszezonon kívül kedveltté vált siófoki szórakozóhely egyik különlegessége. A nevét is erről kapta: majdnem 400 különböző üveg lóg a vendégek feje fölé. Varrógépasztalból is akad több. A régi varrógépek, rádiók is jelzik: ez bizony a húszon túliak társasága (sőt…). Nem beszélve a falakat díszítő 1965-67-es, nem megbarnult, hanem eredetileg is barna Képes Sportokról. Ezek hiánytalan gyűjteményére az interneten bukkantak a Lógó Üveg gazdái.

Az újságoktól pesti romkocsma-fílingje van a helynek, de a két tulajdonos sokkal inkább a „kulturális központ” jellegét hangsúlyozza, hiszen legfőbb szándékuk egy kulturális missziót is fölvállaló, hiánypótló találkozási pont létrehozása volt. Sorolják mennyire sikerült ezt teljesíteni: „Blues- és rockabilly-koncerteket tartunk, újabban a Balaton Táncegyüttes táncháza révén az élő népzene is helyet kap, történelem-és irodalomórák voltak itt fiataloknak. A legutóbbi 1956-os városi megemlékezés részeként mi voltunk a Pilvax. Darts-versenyeket és filmvetítéseket szervezünk, vannak könyveink, társasjátékaink.”

Mindezeken túl a kocsmagalériában rendszeresek az ingyenes kiállítások. Ha egy művész maga jelentkezik, hogy bemutatná alkotásait, arra is lehetőséget biztosítanak.

Itt a betoppanó vendég előbb olvas, mintsem inna. Még azelőtt olvasni kezdi a falon, az asztalon, vagy a bárpult fölött látható 50 évesnél is régebbi cikkeket, mielőtt bármit fogyasztana. Az „Így kezdődött vidéken” című írással sok bulit kezdő vendég készít szelfit. Az egész évben nyitva tartó hely a kulturális programok mellett különleges sörökkel is csábítja a vendégeket.

A siófoki víztoronytól egy percre található Lógó Üveg kocsmagalériájának nyári tárlata július 14-én szombaton 18 órakor nyílik; Obornik András festő mutatja be balatoni és egyéb témájú képeit.

A fotón egy korábbi kiálítás képei láthatók (fotó: logouveg.hu)