Nyárra elkészülhet a hévízi orosz ortodox templom (telex.hu)

Jól halad a 400 millió forint kormányzati támogatásból megvalósuló hévizi ortodox templom építése – derül ki a telex.hu fotóiból. A környéken sok orosz ajkú ortodox ember él, érzékelhető, hogy a szentélyre és a hozzá kapcsolódó közösségi házra igény van – nyilatkozta korábban a polgármester.

Itt tart a hévízi ortodox templom építése (Fotó: telex.hu)

 

Mint a telex.hu írja, a világon sok független, nagyjából nemzeti alapon szerveződő ortodox egyház van, például az orosz, a görög, az albán, a ciprusi, a román, a szerb, a bolgár, a grúz és nem is olyan régóta az ukrán. Hévíz egyházmegyéje az orosz ortodox egyházhoz, annak is a Moszkvai Patriarkátusához tartozik.

Még a honlapjuk is orosz nyelvű, de lehet magyar fordításban is olvasni a tartalmakat. Itt heti bontásban nyomon követhető a híveknek, illetve az internet teljes nyilvánosságának, hogy miképpen alakult az építkezés az adott héten. Innen tudható egyebek közt az is, hogy az idei évben eléggé eltolódott a keleti és a nyugati kereszténység ünnepe, Magyarországon az emberek többsége nyugati keresztényként április 4-én az egykori „felszabadulás” napján ünnepelte a feltámadást, vagyis ekkorra esett húsvét vasárnapja, ám az ortodoxok még csak most kezdték a nagyböjtöt és ők május 2-án ünnepli Krisztus feltámadását – írja a telex.hu.

A cikk folytatása itt érhető el.

Információk az építkezésről (Fotó: Telex.hu)

 

Mint arról a HírBalaton is beszámolt, tavaly nyár végén, egy helyszíni szemle alkalmával Soltész Miklós egyházi államtitkár arra emlékeztetett, a kormány három templom felújítására és egy új építésére 2,4 milliárd forint támogatást ítélt meg a Magyar Ortodox Egyházmegyének 2017-ben.

A mintegy 12 méter magasra tervezett hévízi templom – amelyet a Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére szentelnek fel – falazatában nem lesz semmilyen vasbeton elem, az épület hagyományos módon, kisméretű téglákból készül. A helyszíni szemlén az is kiderült, Hévízen moldovai, oroszul beszélő, ortodox hitű munkások dolgoznak.

A bejárás során Kim Nyikolaj, a Hévízi Ortodox Egyházközség parókusa kalauzolta a vendégeket. Az eseményen résztvevő Papp Gábor polgármester úgy fogalmazott: az ortodox templom különleges épülete lesz Hévíznek, formáját és anyagát tekintve is. A templomépítés fontos lelki, vallási, hitéleti és nem utolsósorban turisztikai szempontból is – mint mondta.

Balatontipp.hu  írt arról, hogy az eredetileg tavaly év végéig megépíteni tervezett templom nyárra elkészülhet.