Nyáron is fontos a véradás (tvkeszthely.hu)

A Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete 112 alkalommal szervez véradást egy évben. Ez idő alatt mintegy 3000 egység vér levételét vállalják. Jelenleg időarányosan 117%-on áll a teljesítmény, a véradási kedv azonban nyáron visszaesik. A Vöröskereszt minden hétfőn várja a helyi lakosokat és az itt vendégeskedőket is a Keszthelyi Kórházba.

A Magyar Vöröskereszt statisztikája szerint naponta 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez – áll a tvkeszthely.hu összeállításában

A Keszthelyi Vöröskereszt az év nagy részében rendszeresen a vállalt mennyiség felett teljesít, a nyári hónapokban azonban visszaesik a véradási kedv. Fontos lenne ilyenkor is a vérkészletek felhalmozása, ugyanis az utazás, nyaralás során megnő a balesetek száma. A szabadságolások vagy a vendéglátó szektorban tapasztalható sok munka miatt kevesebben tudnak vért adni.

A Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének elnöke, Kapcsándy Mária a TV Keszthelynek elmondta: személyre szólóan próbálják hívni a nyári szezonban a véradókat, illetve augusztus első hétfőjén és keddjén minden évben már retro véradást szerveznek, amikor sörrel, szendviccsel várják a véradókat.

A rendszeres hétfő délutáni véradások mellett minden hónap első keddjén is van lehetőség vért adni, emellett csütörtökönként kiszállásos véradást szervez a Vöröskereszt. Az elmúlt időszakban a fiatalok körében is egyre népszerűbb a véradás, ami nagyon fontos, hiszen 65 éves kor felett már nem adhat vért egy egészséges ember sem – tudósít a tvkeszthely.hu.