Nyári szivárvány a Királynék Városában

Veszprém a kortárs művészet fellegvára. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy augusztusban is egy időben olyan alkotók munkáival találkozhat az érdeklődő közönség, mint Maurer Dóra, Gerhes Gábor, Szurcsik József vagy Bernát András. A Balatonhoz közeli megyeszékhely kínálata a fővároséval vetekszik.

 

A tavalyi, nagysikerű londoni White Cube-beli egyéni kiállítása után a magyar neoavantgárd meghatározó képviselője, Maurer Dóra október 28-ig vendégeskedik a Vass László Gyűjteményben. A kiállításon tetten érhető, hogy Maurer egyik alkotó énje játékos, szellemes, nőies, a másik ezzel szemben határozott, egzakt és rendszeres.

Gerhes Gábor képzőművész utóbbi években készült munkáiból a Csikász Galéria ad fontos áttekintést szeptember 9-ig. A Gerhes-féle történelmi archívumban jelen van a kísértetiesség és az irónia, a homályosság és a banalitás, a kegyetlenség és a szentimentalizmus. Érzékletes kalandtúra ez kezdőknek és haladóknak, ami a Dubniczay-palotában folytatható Szurcsik József bálványai és hősei között szeptember 2-ig. Szurcsik szürreális képzettársításai az egyén belső világának és a külvilágnak sokszor lehetetlen kapcsolódásait, az élethelyzetek abszurditását, az egyén hatalomhoz való viszonyát tárják elénk. Ugyanitt egy másik remek kortárs, Bernát András képzőművész munkái sorakoznak szeptember 10-ig: képeinek felülete selymen irizáló, gyakran opálos-színváltó, élő testté válik azáltal, hogy fémszemcséket kever a szerves pigmentek közé, s ha mozdulunk, akkor megmoccan a vásznon rögzített kép is.

A Dubniczay-palota szomszédságában lévő Szaléziánum Érseki Turisztikai Központ barokk termeinek szekkóin csodás madarak láthatók, ami önmagában is megér egy látogatást, de van itt üvegpadlós füvesszoba is, a látványműhelyben pedig Sümegi Elemér hegedűkészítő mester munkáját lehet megfigyelni. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállításai megidézik az első világháború tábori lelkészeinek, gyógyítóinak történetét, Gizella királyné koronájának őrzési helyét, és a lovagkirály, Szent László emlékét. A kiegyezés körülményeit és Erzsébet királyné koronázását felvillantó tárlat ideiglenesen, az Érseki Palota felújításának idején szintén a Boldog Gizella Gyűjteményben látható.

Aki pedig egy hullócsillagos nyárbúcsúztató sétára vágyik a városban, az le ne maradjon a 18-án este nyolckor az Óváros térről induló fáklyás esti idegenvezetésről!

Veszprém ismét megterítette hívogató asztalát, és gondoskodott arról, hogy szivárványt ne csak a nyári záporok idején lássunk. További információ: www.veszpreminfo.hu