NÖF: Minél szélesebb körben ismertté akarják tenni a Festeticsek örökségét (Mandiner)

Több mint másfél milliárd forint európai uniós forrásból zajlik Keszthely-Fenékpusztán az egykori uradalmi majorság felújításának első üteme. Így rövidesen a NÖF hálózata újabb turisztikai célponttal bővül.  Oláh Zsanett a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetője a keszthelyi Fenékpuszta-Majorság fejlesztése kapcsán elmondta, hogy „Keszthely városának neve hallatán a legtöbbeknek a Balaton mellett a Festetics-kastély és a történelmi család öröksége jut eszébe.

 

„A NÖF az elmúlt években elvégezte azt a fontos munkát, hogy a hálózatába tartozó kastélyokat és várakat felújíttatta. Most eljött annak az ideje, hogy megtaláljuk ezeknek műemlékeknek a fenntartható működési modelljét” – mondta el a Mandinernek Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője a Mandinernek.

Majd azzal folytatta: „arra törekszünk, hogy a megnyitott interaktív kiállításokon túl, olyan programokat vigyünk partneri együttműködések keretében ezekbe az új turisztikai célpontokba, amelyek meg tudják tölteni élettel a létesítményeket, legyen szó filmes produkciókról, esküvőkről, tematikus rendezvényekről.

A NÖF ügyvezetője ismertette, hogy most indul a kiállítás kivitelezése, valamint a tematikus programelemek kialakítása. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Festeticsek hagyatéka minél szélesebb körben ismertté váljon a látogatóközönség számára. „Emellett kiváló az együttműködés a Georgikon Campussal. Terveink között szerepel, hogy a felújított istállókban rövidesen elkezdődhessen a lótartás” – mondta el Oláh Zsanett.

 

„Térségben kell gondolkodnunk”

„A térségben élők számára a Festetics-örökség egy identitásbeli kérdés. Jelentős kérdés, hiszen ahhoz hogy Keszthely, a zalai Balaton-part és a környező települések ma ott tarthatnak, ahol, az nagy mértékben a Festeticsknek köszönhető” – mondta el a Mandinernek Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár. „A Festetics-család nemcsak a maga korában volt jelentős, hanem száz évvel a família keszthelyi jelenléte után is a legfontosabb értékeink, különösen a kulturális és az épített örökségünk lényegében mind a Festeticsekhez köthetők. Éppen ezért minden olyan projekt nagyon fontos az itt élőknek, amely ezzel a történelmi családdal kapcsolatos” – jegyezte meg a térség országgyűlési képviselője.

Nagy Bálint hangsúlyozta, hogy a fenékpusztai fejlesztés első ütemének lezárása azért kiemelkedő „keszthelyi szemmel”, mert a majorság évtizedekig egy elhanyagolt épületegyüttes volt. „Városképileg, településképelieg és térségképileg egy jelentős fejlesztés tud majd itt megvalósulni” – tekintett a jövőbe.

 

Rövidesen újból  felfuthat a lovas élet a térségben

Az államtitkár kitért arra is, hogy Keszthely és térsége Budapest után az ország második legfelkapottabb turisztikai térsége. Leszögezte, hogy Keszthely a különböző fejlesztésekkel és beruházásokkal „a Balaton kulturális központja kíván lenni.
Ez a Festetics-örökségre és hagyományokra alapozva tud megvalósulni”. Szólt arról is, hogy a város életében ugyancsak meghatározó szerepet tölt be a Festeticsek által alapított Georgikon Egyetem, ahol jelenleg is zajlanak lovas gazdasági képzések. „Ez is, valamint a látogatók körében a mai napig népszerű Fenyves Allé is hozzájárulhat majd ahhoz a jövőben, hogy a lovas turisztika és a lovas sportélet is felfusson” – sorolta Nagy Bálint.

A honatya felidézte, hogy az elmúlt években több szálloda is megújult Keszthelyen, példaként a Helikon szállót hozta, de rámutatott, hogy április végén egy újabb komplexummal is gazdagodott a település. De hozzáfűzte, hogy a közelben lévő Hévízen is hamarosan elkészül egy újabb szálló.

„Térségben kell gondolkodnunk. Így a közvetett haszon, legyen az az adóbevétel vagy a projektekre épülő kulturális és turisztikai munkahelyek száma az csak a következő években fog látszani. Akárcsak az, hogy ezek mekkora plusz jövedelmet hoznak. De már most éreztetik a pozitív hatásukat a gazdasági életre” – értékelte.