Népszerű a magyar eper a megyei piacokon (veol.hu)

Főként a hazai, egyelőre még fóliás ültetvényekről való, méz­édes gyümölcsöt keresik a vásárlók, akik még kisebb mennyiséget visznek haza a tavaszi finomságból, mert drágább, mint a szabadföldi.

– Húsvét után már van magyar eper a hazai piacon, addig elsősorban külföldit kínálunk, görög, spanyol epret. A balatonfüredi piacon a magyar gyümölcsöt keresik az édes íze miatt – mutat a szép bogyókra a veol.hu munkatársának Véningerné Dénes Anita. Elmondta, Tahitótfaluból, Lajosmizséről szállítják a még fóliás epret. Az árus utalt rá, van már hidegfóliás gyümölcs is, amikor a sátorban jó időben feltekerik a fóliát, és így érheti az epret a nap. Ők 1290–1690 forint között kínálják a gyümölcsöt, amiből főleg csemegézni visznek kisebb mennyiséget.

Jónás Adrienn a veszprémi piacon szintén azt mondta, hogy édes íze miatt a magyar eper a sláger, de van olcsóbb görög és spanyol is. A hazai 980–1280 forintba kerül. A vevők enni viszik, meg süteménybe, de van, aki öt kilót is megvesz. Nagyobb mennyiséget majd néhány hét múlva vásárolnak, amikor már szabadföldön megterem a gyümölcs.

A csarnokok mellett utcai árusok is kínálják a tavaszi finomságot, tőlük is sokan vásárolnak. Balogh Mónika füredi árus Lajosmizséről való, igazán nagy szemű, szép epret kínált 1990, 2190, illetve 2490 forintért. Az árusok a kérdésre, miszerint hogyan lehet különbséget tenni a magyar és a külföldi eper között, elárulták: a külföldi zöldje nagyobb, szabályosabb és szétterülő, a magyaré kisebb, zöldebb, frissebb.

Szupergyümölcsnek is nevezik magas antioxidáns-tartalma miatt az epret, ami a tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, sokan alig várják, hogy megjelenjen a piacokon a friss, illatos finomság. Az egészségünkre is rendkívül jótékony hatással van, segít többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és több daganat megelőzésében is. Különösen jó forrása a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található benne. Fogyókúrázóknak is előszeretettel ajánlják, mert nem hizlal. Világszerte közel 600 fajtáját ismerik, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja.