Népszavazási kezdeményezés a keszthelyi Balaton-part beépítése ellen (orszagszerte.atlatszo.hu)

Aggodalmat, sőt indulatokat váltott ki a helyiek körében az orszagszerte.atlatszo.hu szerint, hogy a város képviselő-testülete kiemelt fejlesztési területté nyilvánította Keszthelyen a vízparti területeket. A portál információi szerint petícióval és népszavazással is szeretnék elérni a Balaton-part környezeti, tájképi, épített és kulturális örökségének megtartását, valamint a befektetői és a közösségi érdekek összehangolását.

Ahogy elsőként a 24.hu megírta, a keszthelyi képviselő-testület január közepén döntött arról, hogy soron kívül módosítja a helyi építési szabályzatot. A gyorsaság indoka, hogy a március 16-án hatályba lépő új Balaton-törvény szigorúbban fogja szabályozni a vízparti területeken a beépíthetőséget és a beépítési magasságot. Márpedig a testület szerint “ez a szigorítás jelentősen korlátozhatja a vízparti területek fejlesztési lehetőségeit, ami ellentétes a testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseivel”.

A módosítás indokait február 11-én ismertették egy lakossági fórumon, ahol a tervekkel kapcsolatban komoly ellenvetések fogalmazódtak meg, sőt az indulatok is felcsaptak.

A módosított építési szabályzat ugyanis gyakorlatilag a vízpart egész területén jelentősen megnövelné a beépíthetőséget írja a portál, mely részletesen felsorolja, mely ingatlanok kinek a tulajdonában vannak és milyen fejlesztéseket terveznek ott.

A fórum felszólalói között Tóth Gergely, a Pannon Egyetem Georgikon Karának professzora egy petíciót olvasott fel, melynek megfogalmazói és aláírói elsősorban a Libás-strand területének beépítése ellen tiltakoznak, de a befektetői érdekek kizárólagosságát is nehezményezik.

A petícióban kérik az önkormányzatot, hogy biztosítsa a Balaton-part környezeti, tájképi, épített és kulturális örökségének megtartását, valamint hangolja össze a befektetői érdekeket a helyi közösségi érdekekkel. Tóth Gergely bízik abban, hogy az eredeti fejlesztési elképzelésektől eláll az önkormányzat. A professzor szerint a bizakodásra az is alapot adhat, hogy a város saját környezetvédelmi stratégiájának is fontos eleme a túlzott beépítések elkerülése. Ezen kívül a Pannon Egyetem és az önkormányzat kiválóan működik együtt egy nagy nemzetközi projektben, mely többek közt a földhasználatról való döntési mechanizmusok fejlesztését vizsgálja.

Az Együtt egykori politikusa, Molnár Tibor pedig – aki blogjában rendszeresen foglalkozik balatoni témákkal – népszavazást kezdeményezett a képviselő-testület HÉSZ-módosító határozatáról.

„Akarja-e Ön, hogy Keszthely Balaton-parti területei kiemelt fejlesztési területnek minősüljenek?” – áll a Helyi Választási Irodának benyújtott kérdésben.

A teljes cikk itt található.