Néprajzi látványtár nyílik a Balatoni Múzeumban

A Balatoni Múzeum „Balatoni Kincsestár elnevezésű, EFOP-4.1.9-16-2017-00052 kódszámú, a múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” című pályázat keretében múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására is alkalmas, nyilvánosan látogatható néprajzi tanulmánytárat (látványtár) hozott létre.

A 75 m2-es északi belső udvart üvegtetővel fedték le, amelyben a néprajzi raktárból egy-egy látványos tárgysorozatot mutatnak be, és egy közösségi, tanuló- és kutatóteret is alakítottak ki – áll a múzeum közleményében.

Az új térbe galériát is beépítettek, mely összeköttetésben van az emeleti díszteremmel. A földszinten 15 főnek elegendő helyet biztosítanak tanuláshoz, kutatáshoz, kézműves tevékenységhez, valamint egyéb múzeumpedagógiai foglakozásokhoz. Itt kapnak helyet azok az informatikai eszközök, melyek az informális tanulást és a kutatást segítik.

A kialakított tanulmánytár, mint tudástár és élményhelyszín jelenik meg múzeumunk kínálatában. A Balaton, különösen pedig Keszthely környékének helyi értékeinek felkutatásához, a helyi identitás ápolásához, valamint
a turisztikai célpontok kibővítéséhez és talán a Balaton-kultusz ápolásához is hozzá kívánnak járulni a látványos néprajzi tanulmánytár kialakításával.

A tanulmánytár megnyitó ünnepségére 2020. szeptember 24-én 16 órakor kerül sor.