Népegészségügyi Központ: a medencék vizében nem életképes a koronavírus (termalonline.hu)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) már az év elején, a koronavírus-járvány kezdetén kiadott egy, a közfürdőkkel kapcsolatos tájékoztatást. Ebből kiderült, hogy a fürdőkre már akkor is érvényes szigorú higiéniai szabályok miatt nem kell attól tartani, hogy a vizes létesítményekben jobban terjedne a koronavírus. a termalonline.hu most annak járt utána, hogy van-e, vagy várható-e bármilyen szigorítás a fürdők látogatásával kapcsolatban.

 

Kiemelten fontos a fertőzés terjedésének megakadályozása szempontjából az alapvető higiéniai szabályok betartása a fürdők használata során is. A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely főként közvetlenül emberről emberre terjed, cseppfertőzéssel. A koronavírus vízzel terjedő fertőzése nem bizonyított. A megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ által a portálnak küldött tájékoztatásban.

Magyarán a fürdők látogatása a megfelelő szabályok betartása esetén nem jelent extra kockázatot. Azután pedig különösen nem, hogy az NNK több olyan ajánlást is tett egyrészt a fürdőzők, másrészt a fürdőüzemeltetők részére, amelyek tovább fokozzák a biztonságot.

Azt, hogy mi lesz a jövőben, nyilván az NNK sem látja, így ezzel kapcsolatban azt válaszolták a megkeresésre, hogy a kormány és az Operatív Törzs – ahogyan eddig is – folyamatosan figyelemmel kíséri a járvány alakulását, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.