Nemzetközi gitárfesztivált rendeznek Balatonfüreden (mti)

Tizennyolc hazai és külföldi gitáros lesz hallható a június 24. és július 1-je között zajló 12. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon – a szervezők tájékoztatása szerint.

A nyitónapon a spanyol Ricardo Gallen lép fel a Vaszary Galéria színpadán, ő és a másnap színpadra álló francia Judicael Perroy is visszatérő vendég a fesztiválon.

A helyi Ferencsik János Zeneiskolában a Pozsonyi J.K. Mertz Nemzetközi Gitárverseny győztese, az osztrák Nikolas Göhl ad koncertet június 26-án hétfőn, kedden a Versenygyőztes magyar fiatalok elnevezésű esten Szalai Lotti, Nagy Márton és Fellegi Dávid lesz hallható ugyanitt.

Szerdán az Eötvös Zenei Alapítvány által támogatott, kiemelten tehetséges fiatalok állnak a zeneiskola színpadjára Koncert Kohno-Sakurai mesterhangszereken című műsorukkal, csütörtökön pedig a bécsi Forum Gitarre Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje, a francia Antoine Morinérie ad koncertet szintén a zeneiskolában.

A záróhétvégén pénteken a Vaszary Galéria színpadján a harminötszörös versenygyőztes fiatal ukrán gitárművész, Marko Topcsij lép fel, szombaton pedig a fesztivál gitárzenekara és résztvevői adnak színes zárókoncertet a Ferencsik iskolában.

Az esti koncertek mellett délelőtt nyilvános mesterkurzusok, a zeneiskolában pedig hangszerkiállítás várja az érdeklődőket. Itt cseh és görög hangszerkészítő mesterek remekeit lehet megtekinteni, valamint egy német feltaláló munkája is látható lesz, aki egy új hangszertartó eszközt talált fel.