Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ: előnyei és hátrányai is vannak az érintettek szerint (nepszava.hu)

Az állam szeme mindent lát: a hotelvendégek adatait júliustól azonnal és elektronikusan. A szoftver egy közepes vállalkozást üzemeltető szállásadónak havi 15-35 ezer forintjába kerül.

– Ha nem kellene külön fizetni a programért, nem lenne semmi gond – mondta egy balatoni szálloda vezetője a januártól működő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról (NTAK), ahová a szállásadóknak a jövőben fel kell tölteniük a vendégek adatait. A hazai hoteleknek júliustól, a panzióknak októbertől, a kempingeknek, közösségi és egyéb szálláshelyeknek az új évtől kell csatlakozniuk a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kezelt rendszerhez. Személyiségi jogi szempontból aggályos lehet, hogy egy turisztikai szervezet kezel ilyen jellegű adatokat, melyekhez ráadásul a NAV, a rendőrség vagy az idegenrendészet is hozzáférhet. Így vélekedett lapunknak korábban a kötelező adatszolgáltatásról Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője.

Nyolc szobás – 16 férőhelyes – szálláshelyig ingyenes szoftvert biztosít – az MTÜ az adatszolgáltatáshoz, az ennél nagyobbaknak viszont a jelenlegi adminisztrációs rendszerüket kell átalakítaniuk, vagy külön szoftvert kell vásárolniuk. Ennek költsége egy átlagos, 20-30 szobás szálláshely esetén 15-35 ezer forint havonta, ami az általunk megkérdezett szállásadók szerint kigazdálkodható, hiszen jellemzően egyetlen vendégéjszaka ára. A szálláshelykiadók szerint előnye is akad az NTAK-nak, mert átláthatóbbá teszi az rendszert. – Megfelelő működéssel segít az ágazat kifehérítésében, napra kész statisztikákat ad, melyeknek köszönhetően sokkal hatékonyabb lehet a marketing – mondta a lap megkeresésére Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének ügyvezető elnöke.

– Az adatvédelemről nem tudok nyilatkozni, de információink szerint megfelel a GDPR-szabályoknak. Flesch Tamás szerint a szállásadóknak különösebb plusz terhet sem jelent az NTAK, hiszen a vendégadatokat eddig is le kellett jelenteniük a KSH-nak, viszont a feldolgozott adatokat csak hónapokkal később kapták meg, míg az új rendszerben napi szinten követhetőek lesznek a különféle statisztikák, amire sokkal hatékonyabb marketinget lehet szervezni.

– Arra mindenképpen jó lehet az új rendszer, hogy kiszűrje a csalókat – mondta egy budapesti szállodás –, emellett pontosabb képet lehet kapni a turistaforgalomról. Továbbá szerintem legalább annyira fontos, hogy ellenőrizhetővé válik, megfelelően használták-e fel a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban kiosztott sokmilliárdnyi támogatást. Azaz végre akár jól is elsülhet egy központi kezdeményezés és nem a vállalkozók húzzák a rövidebbet. Bár azért jellemző, hogy a rendszer tájékoztatójából nem hiányzik a fenyegetés sem, hiszen azokat, akik nem csatlakoznak időben vagy valami hibádzik majd az adatszolgáltatásuknál, gyakoribb NAV- és más hatósági ellenőrzésekkel és akár a szálláshely bezárásával fenyegetik – írja a nepszava.hu.