Nem nyitják meg újra a siófoki kispostákat (siofok.hu)

A Posta vezérigazgatója arról tájékoztatta az érintett polgármestereket, így a siófokit is: a tavaly ősszel „ideiglenesen” bezárt postahivatalok újranyitására „a szankciós energiaválság miatt” nincs lehetőség. Zárva marad tehát a fűtési szezon végeztével is a kiliti és a széplaki kisposta is – írja a siofok.hu.

Nem nyitják újra a kiliti és a széplaki kispostát (sem)
(Fotó: siofok.hu)

 

A Posta vezérigazgatója arról tájékoztatta az érintett polgármestereket, így a siófokit is: a tavaly ősszel „ideiglenesen” bezárt postahivatalok újranyitására „a szankciós energiaválság miatt” nincs lehetőség. Zárva marad tehát a fűtési szezon végeztével is a kiliti és a széplaki kisposta is.

Ahogyan megírtuk, decemberben a posta arról tájékoztatta a siófoki polgármestert:  amennyiben a város hajlandó az állam kötelezettségét átvállalni és helyette fizetni a nyitva tartás költségeit, sőt, a  várható nyereséget is, akkor megfontolják az egyik bezárt siófoki hivatal újranyitását. „Igaz, hogy bár állítólag ideiglenesen, jövő március 31-ig zárták be a kiliti és a széplaki kispostát, ám tőlünk nem csak a felfüggesztés idejére kérik a költségek kifizetését, hanem másfél évre – reagált akkor dr. Lengyel Róbert. – Ráadásul mindig negyed évre előre kellene fizetni a költségeket. Aztán ha mindez még nem lenne elég: üzleti alapon működtetve a hivatalukat, még a leendő nyereségüket is megfizettetnék velünk. Mindez összességében és nagyságrendileg nettó 21-23 millió forintot jelentene, attól függően, hogy melyiket nyitnák ki. Ráadásul még a szerződés rendes felmondásának a lehetőségét is előre kizárnák.”

A posta arról is tájékoztatta a siófoki városvezetőt: ügyfélszámlálásaik alapján a belvárosi nagypostán napi 1000 körüli volt az ügyfélszám, a Foki-hegyin ugyanez 310, a kilitiben 198, a széplakiban 183. Az alacsony ügyfélforgalmi adatok alapján döntötték el, hogy az utóbbi kettőt nem üzemeltetik tovább.

A városháza decemberi válasza szerint a város számára nem fogadható el az, hogy míg eredetileg a posta a téli időszakra tervezte bezárni az ország kispostáit, így a kilitit  és a széplakit is, addig az újranyitásukat már azzal a feltétellel vállalná, hogy az önkormányzat ne csak a téli időszakra, hanem másfél éven át vállalja a nyitva tartás költségeit.

Dr. Lengyel Róbert polgármester szerint azoknak lett igazuk, akik már az ideiglenesnek mondott  bezáráskor azt valószínűsítették, hogy valójában nem akarja majd újranyitni a posta a bezárt hivatalokat – írja a siofok.hu. Ezt erősítette az is, hogy másfél évre szándékoztak szerződni a költségeket átvállaló önkormányzatokkal (sőt, jó néhány település vállalta is ezt és ott újranyíltak a kisposták). A városvezető úgy véli, „így, két lépcsőben szándékoztak lenyomni ezt a sokaknak fájó döntést az érintettek torkán. Kijelenthetjük: a nehéz történelmi időszakokat is túlélt, a magyar emberek mindennapjait megkönnyítő magyar postai hivatali hálózat immár csak a múlté.”