Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal (hvg.hu)

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal, legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte – írja a hvg.hu.

 

A “Balatoni hal” uniós oltalmának bejegyzését kezdeményezte a szaktárca. S még mielőtt bárki felhördülne, hogy nincs is szóra érdemes balatoni hal szerte a hazában, de még a tó környékén sem, hiszen tilos halászni, nézzük, mit is jelenthet ez.

Amint azt a Földművelésügyi Minisztérium január 26-i értesítője nyomán a boraszportal.hu is kiderítette, az oltalom a Balatonban élő vagy a Balaton vízgyűjtőterületén szaporított és nevelt, élő, hűtött, illetve fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba hozott fogassüllőre és pontyra vonatkozna.

A Balatoni Hal Konzorcium által benyújtott kérelem alapján “Balatoni hal” névvel – étkezési célra – csak a 0,5 kilogrammnál nagyobb fogassüllőket, illetve a 1,5 kilogrammnál nagyobb pontyokat lehetne forgalmazni.

Az oltalmazott uszonyosok a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeiről, halastavakból kerülhetnek ki. Tekintve, hogy a Balatonban 2013. december 5. óta nincs – nem engedélyezett nyílt vízi kereskedelmi célú halászat (csak ökológiai, azaz szelektív és bemutató halászat).

Megjegyzés: Földrajzi árujelző uniós bejegyzésre vár még a szilvásváradi pisztráng, a jászsági nyári szarvasgomba és a homokháti őszibarack-pálinka is.