Nélkülözhetetlenek a polgárőrök Gyenesdiáson (zaol.hu)

Évértékelő közgyűlést tartott a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesület. Szabó Sándor elnök köszöntötte a megjelenteket és ismertette az elért eredményeket, majd összefoglalta a közösség idei terveit és a hozzá kapcsolódó gazdasági hátteret.

 

A jelenlévőket Túros András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke személyesen köszöntötte. Mint mondta, minden közgyűlésen nem tud megjelenni, de ismeri a helyiek munkáját és szívesen keresi fel őket. A beszámolókból elhangzottak pedig megerősítik abban, hogy az egyesület jól működik.

Az országos szövetség az elmúlt harminc évben elért eredményeket próbálja szinten tartani. Nehéz az elvárásoknak megfelelni és megtalálni a jó megoldást az új kihívásokra. Az egyik ilyen fontos kérdés napjainkban az utánpótlás kinevelése, ami érezhetően nehézséget okoz. Kevesen vállalnak szolgálatot. Nagy a felénk megnyilvánuló társadalmi elismertség és ugyanakkor magas is az elvárás velünk szemben

– mondta Túros András. A Gyenesdiási Polgárőr Szervezet munkáját is értékelte az elnök.

Itt hirdették ki 2011-ben az Országos Polgárőrnapon az újfajta polgárőrség működési keretét. Napjainkra centrummá vált az egyesület, és magas szintű protokollmunkát is végeztek. Sikeres párbeszédeket folytatott az egyesület a megyei és az országos vezetőséggel. A sikerhez kellett Gál Lajos polgármester, Szabó Sándor elnök és a tagság munkája. 

A polgárőrség főbb feladatai között határozta meg a közterületi szolgálat teljesítését a lakosság biztonságérzetének javítása érdekében, a polgárőrség megtartását az utókornak, elkerülni, hogy hanyatló korba lépjen a szervezet. A közösségeket újjá kell építeni az online térből, és vissza kell térni a   mindennapi jelenléthez, zárta gondolatait Túros András.

Dr. Vereckei Csaba Iván megyei rendőrfőkapitány a tagságra váró feladatok ismertetése közben szintén a fiatalítás szükségességét emelte ki, s azt a példamutató, hasznos és élménydús hangulatban végzett munkát, amit a tagságnak bátran meg kell mutatni más egyesületeknek mint jó példát.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere a civil szervezetek fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte a településen dolgozó polgárőrök nélkülözhetetlen tevékenységét, amivel hozzájárulnak a lakosság nyugodt hétköznapjaihoz. A közgyűlés végén kitüntetések és ajándékok átadásával ismerte el a vezetőség a tagság munkáját.