Nekiszaladnak az ősznek (balatonalmadi.hu)

A „Megfőzzük Almádit” Egyesület ősszel már kétszer is összeült azóta, hogy augusztus 31-én hivatalosan is befejeződött a balatoni szezon. A tagok kissé fáradtan elemezték a nyár eredményeit, és elkezdték az őszi programok előkészítését.

A nyári szezon eddig is működött, lehet, hogy idén még egy kicsit jobban is sikerült, de a Megfőzzük Almádit nem azért jött létre, hogy a nyári szezon sikeresebb legyen, a célok ennél sokkal összetettebbek – írja a balatonalmadi.hu.  Ahogy a tagok az egyesület megalakulásakor leírták: hisznek a minőségi vendéglátásban, a jó, és – ha megoldható – helyi alapanyagokban, a főzési technológiák betartásában, a 4 évszakos Balatonban, a legszebb vízpartban a világon, a minőségi kultúrában, a közösségben és az összetartásban.

Tornyos Balázs a szervezet elnöke elmondta: az első évük az útkereséssel telt és telik.  A tagoknak komoly szemléletváltozáson kellett átesniük. Egy vendéglátóhely egyszerű, kemény szabályok alapján működik. Jó ételt kell adni, jó technológiával elkészítve. A vendégeknek élményeket kell adni, cserébe a vendéglátósé a dicsőség, és a tisztes megélhetés. Az egyesületi munka nagyon más. Közös célokért, a városért dolgozunk – fogalmazott. Hozzátette:  amit el akarunk érni: egy jó és elégedett vendégkör jöjjön Almádiba, akik mindenfelé elviszik a város jó hírét.

Az első közös programok kiválóan sikerültek: az egyesület a Téltemetőn mutatta meg először magát. Nagy volt a siker, jók voltak a visszajelzések. Aztán szezonnyitó rendezvényeket tartottak a tagok, az Almádi polgárok által megszavazott alapanyagokból (kistermelői sajt, harcsa, spárga) készített ételcsodákkal. Majd kitelepülés következett az „Almádi 30” rendezvényeken.

A nyár minden tag számára sikeresen telt. A helyek megteltek, a szakma pedig díjazta a tagok munkáját. Egymás után jelentek meg a cikkek, a helyezések a szakmai listákon. A Jóbarátok, a Kerekes Pince, a Terasz, a Veganeeta Home egyaránt jól szerepeltek. Kocsis Bálint pedig első lett a strandbisztrók között a Magyar Konyha listáján.

Az őszi tervek már alakulóban vannak. Lesz egy-két kellemes őszi gasztroprogram, az egyesület pedig bemutatkozik a novemberi Bakony Expón is. Szeptember végén elindulnak a vegán piacok is, amelyet kéthetente rendeznek meg vasárnap délelőttönként a Tulipán Udvarban, a Veganeeta Home körül – olvasható a balatonalmadi.hu-n megjelent összefoglalóban.