Nehéz lesz ledolgozni a szállodaiparban az elmúlt másfél év következményeit (zaol.hu)

Vidéken kifejezetten erős hónapokat zárt az idegenforgalom, és a fővárosban is éledezik a szállodaszektor. A folytatás a járványtól s attól is függ: sikerül-e megoldást találni az ágazatot sújtó problémákra, például a munkaerő hiányra.  Baldauf Csaba, a Kolping Hotel igazgatója, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke beszél a helyzetről a zaol.hu cikkében.

 

Az MSZÉSZ elnöke kijelentette, a fővárosi szállodaipar elkezdett életjeleket mutatni: októberben a nyitva tartó négy- és ötcsillagos házakban 50-60 százalékos kihasználtságot regisztráltak. Azonban az összes szálloda nem nyitott ki, a szövetség szeptember végi adatai alapján a teljes szobakapacitás 15 százaléka még nem állt rendelkezésre.

Ami viszont ­egyértelműen örömteli, jelezte Baldauf ­Csaba, hogy megindult a külföldi beutazóforgalom, ráadásul több szegmensben, a kihasználtság azonban még így is 30 százalékkal elmarad a szokásostól. Ám legalább a legtöbb nyitva lévő ház már nem termel veszteséget.

Vidéken jobb a helyzet. A visszajelzések, valamint a KSH és az NTAK adatai szerint erős nyarat zárt a szektor, elsősorban a belföldi forgalomra alapozva, amit hasonló szeptember követett.

– Számos szállodánál előfordult, hogy a rekordévnek számító 2019-es adatokat is sikerült túlteljesíteni – szögezte le Baldauf Csaba. – Ebbe a sorba tartozik a Kolping is, mi magunk sem számítottunk ennyi vendégre, és még októberben is azt láttuk, hogy az átlagosnál jobb a forgalom. Összességében komoly belföldi utazási kedvet tapasztaltunk, a környékünkön is 70 százalékos vagy a fölötti kihasználtságot regisztráltak októberben, amihez Hévízen a nemzetközi forgalom is hozzájárul, hiszen jöttek csehek, szlovákok, oroszok, izraeliek, németek és osztrákok is.

A nyár, valamint a szeptember–október egyértelműen jobban alakult, mint amiben a szakma reménykedett, mondta a szállodaszövetség igazgatója, hozzátéve: mindez ugyan örömteli, ám nem győzelmi jelentés.

– Egyrészt nem vagyunk túl a Covid okozta károkon: az elmúlt másfél évet és következményeit nehéz lesz ledolgozni. Jelentős veszteségek halmozódtak fel, nagyon sok munkavállaló elhagyta az ágazatot, ráadásul a képzési oldalról nem nő a beérkező dolgozók száma. Akik elmentek, új jövőt találtak például a logisztikában, a szolgáltatási szektorban vagy az építőiparban, és őket nem tudjuk egyik napról a másikra pótolni

– mondta a szakember.

Az MSZÉSZ első embere szerint most rövid távú megoldások nincsenek, elsősorban a meglévő dolgozói állomány megtartása a cél, amihez lényegesen magasabb béreket kellene kitermelni. Mindezt úgy, hogy időközben elszabadultak az energiaárak. A Kolpingnál ez konkrétan azt jelenti, hogy eddig árbevétel-arányosan 5-5,3 százalék volt az energiaköltség, ami most mintegy 8 százalékra nő, vagyis a szállodának 80-90 millió forint pluszköltsége keletkezik – csak az energiaárak emelkedése miatt.

Emellett persze drágult az élelmiszer, a papíráru és sok minden más, így hatalmas a költségnövekedés, amit viszont az árakba nem tudnak teljes egészében beépíteni. „Romlik a jövedelmezőség a szállodaiparban, ami majd jövőbeni problémák kiindulópontja lesz”- jegyezte meg Baldauf Csaba.

Ebben a helyzetben a szállodaszövetségnek több javaslata is van. Az igazgató emlékeztetett: az ágazat kezét nagyon sok országban nem engedték el, nálunk viszont május végével megszűnt a bértámogatás. Megmaradt viszont az a lehetőség, hogy az árbevétel-arányos 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást év végéig nem kell megfizetnünk, illetve megmaradt a SZÉP-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege.

– Mi azt kérjük, hogy mindkettőt hosszabbítsák meg egy évvel. Utóbbi azért fontos, hogy megmaradjon az erős belföldi kereslet, hiszen nem mindegy, hogy a kártyákon lévő 150-200 milliárd forint valóban élénkíti-e a gazdaságot. Ugyanakkor szükség van úgynevezett munkavállalói vízumra, hogy külföldi dolgozók érkezzenek az ágazatba, mert ez szükséges ahhoz, hogy túléljük a munkaerőhiányt. Egyelőre ugyanis nem látjuk, hogy azok, akik elhagyták a szektort, belföldről pótolhatók lennének – fogalmazott.

Baldauf Csaba arról is beszélt, az általános szervizdíjról is tárgyalnak a kormányzati szereplőkkel. Jelenleg itthon az étel- és italfogyasztás után lehet ilyen tételt elszámolni, s ezt a legtöbb házban beépítik a bruttó árba. Ez kedvezményesen kifizethető, de csak a dolgozók egy részének.

A szállodaszövetség azt javasolja, legyen általános szervizdíj, ami a szállás után is elszámolható, s ebben az esetben ebből jelentősen javítani lehetne a munkavállalók nettó jövedelmét, miközben a munkaadókat kevésbé terhelné, mivel ez 15 százalékos adóteherrel kifizethető, érvelt a javaslat mellett Baldauf Csaba, hozzátéve: a szövetségben úgy vélekednek, a növekvő keresletet kihasználva meg kell erősíteni az ágazatot, de ehhez szükség van legalább ezekre az intézkedésekre.

– Az, hogy 2022-ben megismételhető-e 2019, az a jövő kérdése, és elsősorban a járványtól függ. Most megint romlik a járványhelyzet, ám a kormány általános lezárást nem tervez. Ez nekünk segítség, persze csak abban az esetben, ha az utazni vágyók nem bizonytalanodnak el. Ezért is szükséges a védőoltás, erre biztatok én is mindenkit, hiszen az oltottak utazhatnak, igénybe vehetnek szolgáltatásokat, és a védett vendégekre egyértelműen szüksége van a turizmus szereplőinek

– válaszolta a lap kérdésére az elnök.

Baldauf Csaba ­leszögezte, „ha alábbhagy a sokadik hullám, a remélhető növekvő kereslet mellett” kell megoldaniuk a szektorra váró feladatokat, ehhez viszont nélkülözhetetlen a képzett munkaerő, olyan, aki a vendéglátást valóban hivatásának tekinti – írja a zaol.hu.