Nehéz helyzetű gyerekek karácsonyát teszik szebbé diáktársaik Tapolcán (veol.hu)

Angyalbatyukat állítottak össze a hátrányos helyzetű gyerekeknek karácsonyra a Veszprém Egyházmegyei Karitász kérésére a Nagyboldogasszony Általános Iskola diákjai. Az ajándékok harmadát kárpátaljai gyerekeknek viszik el, személyesen.

Az iskola 170 diákja szüleikkel együtt 52 csomagot állított össze. A cipősdoboznyi ajándékokba például saját játékaikat, édességeket, színezőket, írószereket csomagoltak. A gyerekek ráírták a szépen becsomagolt dobozokra azt is, hogy fiúnak vagy lánynak szánják-e, sőt akadt, aki kifejezetten megjelölte, hogy hatéves, hosszú hajú kislánynak készítette a meglepetést. Mások részletesen ráírták, hogy pontosan mit tartalmaz a csomag: kisautót, társasjátékot, kesztyűt.

Néhány diák saját rajzát, jókívánságait is mellékelte a meglepetéshez. A karitász a városban csak a Nagyboldogasszony iskolából vitt ajándékot, de a megye tíz óvodájából, iskolájából kap idén csomagokat. A hozzávetőlegesen ezerötszáz-kétezer ajándék nagy részét a megye rászoruló gyermekei, fogyatékkal élők, otthonban élő fiatalok részére szállítják helybe.

A karitász dolgozói ennek érdekében korábban egyeztettek a családsegítő szolgálatokkal, a helyi karitászcsoportokkal, hogy most célirányosan tudják eljuttatni az ünnepi ajándékokat.

Egyharmadát kárpátaljai gyerekeknek viszik, személyesen. Rohály János igazgatótól megtudtuk, hogy az iskola diákjai és szüleik nagy szociális érzékenységgel bírnak, minden évben pozitívan reagálnak az adománygyűjtő akciókra.

Az átadási ünnepségen Rohály János adta át a csomagokat, megköszönve kolléganője, Mátyásné Horváth Marietta hitoktató segítségét, ami a gyűjtést és annak szervezését illeti. Szijártó László atya, a főegyházmegyei karitász igazgatója és Földi István esperesplébános, lelki igazgató megköszönte az ajándékokat a pedagógusoknak, a diákokat képviselő, jelen lévő negyedik osztályos gyerekeknek, valamint a nekik segítő szüleiknek. Mint az atya mondta, még karácsony előtt eljuttatják a rászoruló, nagycsaládos, szegény sorsú, állami gondozott gyerekeknek, és a Kárpátalján élő szegény sorsú gyerekek ugyancsak kapnak az ajándékokból.

– Nagyon sokuk számára ez lesz az egyetlen ajándék a karácsonyfa alatt, ezt pedig nektek is köszönhetik – mondta László atya, a veol.hu beszámolója szerint.