Néhány tucat lakoson múlik, jár-e Siófoknak kompenzáció? (Siófoki Hírek)

A Miniszterelnökség egyeztetésre hívta a 25 ezer főnél népesebb, de nem megyei jogú városok polgármestereit, köztük Siófok vezetőjét, dr. Lengyel Róbertet. „Zavar támadt az erőben, mindenki csak nézett, amikor a siófoki polgármester előhúzott egy hivatalos dokumentumot, amin az állt, hogy nincs is 25 ezer lakosuk” – elevenítette fel az egyeztetés egy pillanatát a szentendrei polgármester az egyik tévé adásban, amelyet a Siófoki Hírek is idézett, érzékeltetendő a legnagyobb várost érintő anomáliát az állami kompenzáció terén.

 

A Siófoki Hírek beszámolója szerint a Miniszterelnökségen a téma az iparűzésiadó-elvonás állami kompenzációja volt, de Gulyás Gergely miniszter semmilyen konkrét ígértet nem tudott tenni, mert „nem volt rá felhatalmazása”.

Kiderült, hogy március végéig külön ül le a kormány minden 25 ezer főnél nagyobb lakosságszámú település vezetőjével tárgyalni az állami kompenzációról (a kisebb településeknek automatikusan jár az állam részéről a járványhelyzet miatt elengedett iparűzési adók megtérítése az önkormányzatoknál, amely bevételre a feladataik ellátáshoz van szükség.) elvonás megtérítése.

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖSZ) elnöke azt mondta, többszörösen is csalódottak, hiszen hiába adták elő, mit szeretnének (teljes hipa-kompenzációt, a járványhelyzeti kiadásaik megtérítését és tárgyalásokat a gépjárműadó visszavételéről), semmilyen biztató választ nem kaptak, továbbá szándékaik ellenére a kormányzat külön akar megállapodni valamennyiükkel. „Elmondtuk, hogy csak azt kérjük, ami bennünket illet, amiből közvilágítanánk, utat építenénk, támogatjuk a gazdaságfejlesztést is, de ezt más forrásból, például az uniós helyreállítási alapból is lehet finanszírozni, nem pedig az önkormányzatok rovására” – mondta Gémesi György.

Dr. Lengyel Róbert a Siófoki Híreket arról tájékoztatta: hiába számítottak konkrétumokra, anélkül kellett felállni a kéttucatnyi polgármesternek a tárgyalóasztaltól.

„Miniszter úr azt mondta, hogy a kormány döntése megszületett, 25 ezer lakos felett nincs automatikus kompenzálás, viszont március végéig mégiscsak külön-külön leülnek velünk, áttekintik az egyes városok valós pénzügyi helyzetét, és ennek függvényében döntenek majd, kormányzati szinten ki, mit és mennyit kap vagy nem kap – folytatta a siófoki városvezető.

A siófoki polgármester a találkozón megkérdezte, kinek higgyen: a Közszolgáltatások Központi Hivatalának közhiteles adatai szerint Siófok jelenlegi lakosságszáma 24 801. Az önkormányzati választáson is még 25 ezer alattiként szavaztak, viszont meghívást ő is kapott a Miniszterelnökségtől a 25 ezer lakosságszám felettieket érintő egyeztető megbeszélésére.

A válasz az volt, hogy a BM-lakcímnyilvántartó szerint 25 ezer feletti Siófok lakosságszáma, aminek a polgármester utána kíván nézni. Meglehet, csak néhány tucat lakoson múlik, automatikusan kaphat-e állami kompenzációt a város.

A másik kérdése az volt dr. Lengyel Róbertnek, ha most elveszik az iparűzési-adóbevételük felét az önkormányzatoknak, vajon jövőre visszakapják-e? Erre nem volt egyértelmű igen vagy nem válasz, inkább a „majd meglátjuk, mi lesz”…” – fogalmazott a polgármester.

 

Az önkormányzatok pártállástól függetlenül jelezték: baj van

A Népszava ezen egyeztetés előtt azt írta: immár a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes tagjai is egyetértenek abban, hogy állami kompenzációra szükségük van a nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak. „Segélykiáltással felérő levelet küldött Gulyás Gergelynek a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Az MJVSZ levelében felveti: a települések akár át is adhatnák állami kezelésbe a sportlétesítményeiket, illetve a háziorvosi ügyeletek működtetését.

A szövetség tagjai átmeneti finanszírozási segítséget kérnek a helyi tömegközlekedés működtetéséhez is – ebből éppen az idei évtől szállt ki az állam. A kötelezően vállalt – közétkeztetési, kulturális, szociális és gyermekjóléti – feladatokra, valamint az általános működésre nagyobb összegű normatívát igényelnének. A levelet a kaposvári fideszes polgármester, a szövetség elnöke, Szita Károly és pécsi ellenzéki kollégája, Péterffy Attila, az MJVSZ társelnöke írta alá. Az utóbbi megerősítette a Népszavának, hogy a levelet teljes konszenzus övezte a szövetségben. Ez arra utal, hogy nemcsak az ellenzéki vezetésű, hanem a kormánypárti települések is úgy látják, hogy az önkormányzatok problémái súlyosak: a 23 város közül 12 élén fideszes politikus áll.”