Négy nemzetiségi önkormányzat lesz (sonline.hu)

Az október 13-i választás nem csak a polgármesterek és a települési képviselő-testületek összetételét döntötte el, de a nemzetiségi névjegyzékbe felvett választók a települési és területi kisebbségi jelöltekről is dönthettek.

Somogyban négy nemzetiség alakíthat települési kisebbségi önkormányzatot a vasárnapi voksolás eredménye alapján: így horvát, roma, német és lengyel települési kisebbségi önkormányzatok alakulhatnak megyeszerte. Érdekesség, hogy lengyel kisebbségi önkormányzat csak Kaposváron alakulhat, amelynek ismét tagja lesz az eddigi elnök Cserti Istvánné. – 2002 óta vezetem a lengyel nemzetiségi önkormányzatot Kaposváron – mondta a sonline.hu-nak Cserti Istvánné. – A voksolás után a testület összetételében kisebb változás állt be, mert Fekete Balázs nem indult, nagyon sajnáltam ezt. De a megválasztott testület a megkezdett munkát folytatja majd tovább.

Somogyban összesen 118 települési nemzetiségi önkormányzat megalakítására kaptak felhatalmazást a jelöltek, valamint három területi testületet hozhatnak létre – tájékoztatott a Területi Választási Iroda. Így a horvát, a roma és a német kisebbségekhez tartozók által megválasztott képviselőkből állnak majd fel a testületek.
Somogyban a nemzetiségi voksokért 638 egyéni jelölt szállt versenybe. A városok közül Fonyódon, Marcaliban, Zamárdiban, Balatonbogláron, Tabon, Balatonföldváron és Balatonlellén nem lesznek nemzetiségi önkormányzatok. Kaposváron négy, Barcson három, Nagyatádon kettő, Siófokon, Csurgón, Nagybajomban, Lengyeltótiban és Igalban egy nemzetiség alakíthat települési önkormányzatot.

A nemzetiségek tagjai 12 fajta listára adhatták le voksukat, Somogy megyében 7445-en szavazhattak a nemzetiségi listákra.