Navracsics: Veszprém-Balaton összefogás, lehetőségek a kreatív iparban

“Történelmi lehetőség a térség számára, hogy megmutassuk magunkat Európának, és jó apropó arra, hogy új fejezet kezdődjön a térségen belüli együttműködésben” – mondta dr. Navracsics Tibor kormánybiztos a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF) program együttműködési lehetőségeiről beszélve.

 

Mint ismert, az EKF zsűrije 2018 végén a Balaton-régióval közösen induló Veszprémet hozta ki győztesnek a 2023-as program megvalósítására.

 

Folyamatosan bővül a részt venni szándékozók listája

A program kormánybiztosa a részvételi szándékról elmondta, naponta bővül a települések listája, járási szinten már lefedett az egész térség. Megjegyezte, számára kellemes meglepetés, hogy a déli parti települések is komoly érdeklődést mutatnak a rendezvénysorozat iránt.

 

A hangsúly a programokon lesz

Arról is beszélt, hogy az EKF-programban korábban tapasztalatokat szerző pécsiek javaslatára kevés infrastrukturális beruházásba szabad belekezdeni, mert annak megvannak a buktatói, nehéz tartani a határidőket. A hangsúly egyértelműen a programsorozaton lesz – közölte, de persze nem mondanak le a szükséges infrastrukturális fejlesztésekről sem, csak azokat a térség egyéb projektjeivel összefonódva szeretnék megvalósítani. Ezeknél cél növelni az észak-déli irányú összeköttetéseket, a Balaton biztonságosabb megközelíthetőségének lehetőségeit.

 

Óriási potenciál rejlik a már létező kreatív iparban

Dr. Navracsics Tibor kiemelte, óriási jelentőség rejlik a térség már létező kreatív ipari potenciáljának kihasználásában. Példaként sorolta a gasztronómiai, bortermelői, kézműves- és szolgáltatóipari helyi értékeket. A gazdaságfejlesztésbe szeretnék fokozottan bekapcsolni a Pannon Egyetemet és a balatonfüredi Science Parkot – tette hozzá.