Navracsics Tibor: a turizmus fontos komponense a jövő területfejlesztésének (MTI)

A turizmus fontos komponense a jövő területfejlesztésének, mert életképessé teheti a térségeket – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden a Magyar Turisztikai Program Alapítvány által Rendezvény ReStart 2023 címmel szervezett szakmai konferencián.


Navracsics Tibor kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatban egyedülálló példa a magyar Veszprém-Balaton 2023 projekt, mert a programsorozat szervezése területfejlesztési és regionális dimenziót kapott.

Úgy fogalmazott: a programsorozatra támaszkodva létre akartak hozni egy regionális gazdasági modellt, amely a turizmus, a kreatív ipar, a gasztroipar, a tudásalapú ipar szimbiózisára építve fenn is tudja ezt a modellt tartani. A térségben a szezonális adatok azt mutatják, az eseménysorozatnak köszönhetően jelentősen nőtt a turisták száma a régióban, pedig a fesztiválszezon még csak most fog igazán elindulni – fűzte hozzá.

Navracsics Tibor megemlítette, Bakony Charta címmel készül egy turisztikai összefogás, amely a helyi közösségekre építve fogja kihasználni a helyi potenciálokat, mert Magyarország egyik legveszélyezettebb térségéről van szó. A Balaton térsége elöregszik, a fiatalok elvándorolnak, az idősebbek üdülőhelyként használják. “Ahhoz, hogy egy gazdasági modellt fel tudjunk építeni, erős közösségekre van szükség, és ügyelni kell arra, hogy a fejlesztések fenntarthatóak legyenek és a közösség érdekeit szolgálják” – hívta fel a figyelmet a miniszter.