Navracsics Tibor: a helyieknek kell megmondani akarnak-e vagy sem egy adott beruházást a Balatonnál (24.hu)

Akármilyen beruházásról van szó, az itt élőknek kell megmondani, hogy akarják-e vagy sem – fogalmazott a 24.hu-nak adott interjújában Navracsics Tibor. A kormánybiztos, kormányparti képviselőjelölt úgy véli: sok esetben dűlőre kell jutni a helyi önkormányzatnak és a lakosságnak. A politikus beszélt arról, melyek a legsürgetőbb feladatok a Balaton északi partjának választókörzetét érintő részén. 

 

Én azt tudom tenni, hogy minden fontosabb kérdésben konzultálok a helyiekkel. Akármilyen beruházásról van szó, az itt élőknek kell megmondani, hogy akarják-e vagy sem. De ezek megosztó kérdések. Például a Fonyód–Badacsony komp a badacsonytomaji lakossági fórumon kettéválasztotta az ott lévő közösséget. Az ellenzők szerint olyan megnövekedett autóforgalom lenne, amire Badacsony nincsen felkészülve. Ők a keleti medence problémáit, Balatonfüred problémáit el akarják kerülni.

-fogalmazott a 24.hu-nak adott interjújában Navracsics Tibor. A kormánybiztos kifejtette: ebben a térségben azt kell megtalálni, hogy melyek azok a fejlesztések, amelyek összhangban vannak az itt élőkkel és a tájjal is.

Ez egy nagyon szép és még nem túlfejlesztett vidéke a Balatonnak. Én azt kértem mindenkitől, hogy mondják el mindig, hogy mit akarnak, mert anélkül nem fogom tudni képviselni a térséget. Nem akarom megmondani, hogy milyen fejlesztések legyenek, már találkoztam mindenféle elképzelésekkel. Olyat szeretnék szívesen látni, ami az itt élők érdekeit szolgálja, és nekik megfelel.

-tette hozzá. Arra a felvetésre, mely szerint sokszor mást akarnak az önkormányzatok és mást a lakosság úgy reagált, hogy dűlőre kell jutni a kérdésekben. Példaként említette: legutóbb a badacsonytomaji városközpont felújítása kapcsán vetődött fel egy vita, legalábbis az interneten egymásnak estek a lakosok, hogy mi legyen az első világháborús emlékművel. Aztán egy közvetlen beszélgetés során viszonylag hamar megegyeztek.

Azt szeretném elérni, hogy az itt élők ne csak egyéni véleményt fogalmazzanak meg, hanem próbáljon meg egy község vagy egy város egy egységes véleményt is megalkotni, és akkor azt tudom képviselni. Ha nem, akkor közvetítek, hogy létrejöjjön ez az egységes vélemény.

-fogalmazott. A választókörzetével kapcsolatos legsürgetőbb feladatok között a közlekedési infrastruktúra és az egészségügyi ellátórendszer fejlesztését, valamint a lakhatási problémák megoldását említette.

A vasút villamosítása Tapolcáig, ez ugye Balatonfüredig van kész. A folytatásban abban bízom, hogy az Európai Unió bőkezűen fogja támogatni a zöld gazdaság keretében a vasúti fejlesztéseket. Aztán az egészségügyi ellátórendszerrel valamit kell kezdenünk. A Balaton nyugati medencéjében – értve ezen a déli partot is – jelen pillanatban nincsen olyan sokoldalú és átfogó egészségügyi ellátórendszer, mint a keleti medencében, ahol ott van a veszprémi és a siófoki kórház. A tapolcai, a keszthelyi, adott esetben az ajkai és a zalaegerszegi kórházak szerepet játszhatnak majd az ellátásban, de az nagyon fontos szerintem, hogy a térségi szereplőkkel és döntéshozókkal találjuk meg azt, hogy milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani. A harmadik probléma a térségben, hogy az itt élő fiatalok lakhatási körülményeit javítani kell, segíteni kell őket lakáshoz jutni. A koronavírus-járvány óta olyan mértékben mentek fel az ingatlanárak, hogy egy itt élő fiatal vagy pályakezdő számára lehetetlen az, hogy házat vagy lakást vegyen. Valamit erre ki kell találnunk. Szóval általában lakhatási probléma van a térségben.

-fejtette ki Navracsics Tibor.