Narancs figyelmeztetés a Balaton körüli vármegyékben, szaharai por, erős UV-B sugárzás

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. Bács-Kiskun vármegyére, ahol a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat pénteken. Az előrejelzés szerint 25 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet pénteken a Balaton körüli három vármegyében: Somgyban, Zalában és Veszprémben, valamint Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, vármegyék területén, így ezekre a vármegyékre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

 

A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest vármegyék területén pénteken.

Az előrejelzés szerint csütörtökön egy gyenge hidegfront hatására minimálisan mérséklődik a meleg, majd pénteken ismét fokozódik a hőség, és az ország nagyobb területén – az északi, északkeleti megyék kivételével – 27, délen 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

 

Szaharai por

A következő időszakban tovább nő a szaharai por koncentrációja az ország levegőjében, ami kicsit visszább foghatja a felmelegedés mértékét – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán csütörtök délután.

Hozzátették: a szaharai por koncentrációjának növekedése nyomán a legmelegebb órákban pénteken az előzetesen várt 39-40 Celsius-fok helyett inkább 37-38 fok várható.
Közölték azt is, hogy a felszín közelében van esély arra, hogy átmenetileg megemelkedjen a szálló por (PM10) koncentrációja, ám a port a szombaton érkező hidegfront kisöpri a légkörből, ekkor szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat, így saras esőre is számítani kell.

 

Extrém és nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken
 Extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén – tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.

Közlésük szerint a figyelmeztetési kritériumot meghaladó extrém UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, illetve a Dél-Alföldön. Ezeken a területeket az UV-index meghaladja a 8.0 értéket, a lehetséges maximum érték pedig 8,3.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt.
Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható – olvasható a közleményben.