Nagy-Vargha Zsófia: a cserkészek fontos értékek hordozói és közvetítői (MTI)

A felelősségtudat, a természet és egymás szeretete, a magyarságtudat átadása, ezek mind kiemelt jelentőségűek kezdetektől fogva a cserkészmozgalomban – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára az országos cserkésznap szombati megnyitóján, Veszprémben.

Nagy-Vargha Zsófia arról beszélt, hogy a cserkészmozgalom által képviselt értékek a mai, konfliktusoktól terhelt világban rendkívül fontos szerepet játszanak.

Hozzátette, hálásak lehetünk a cserkészeknek azért, hogy kiállnak olyan fontos értékek mellett, mint a magyarságtudat közvetítése, a valós barátságok ápolása a virtuálisan létező kapcsolatok helyett.

Kovács Adorján, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke elmondta, hogy a cserkészek világszervezete 50 millió tagot számlálnak.

Úgy fogalmazott, a cserkészek egy jobb világ mellett köteleződnek el, amelyet a mindennapokban felelősen képviselnek.

Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke azt hangsúlyozta, hogy a cserkészek kiállnak a valós értékek mellett, mint amilyen az élet méltósága és a tradíciók.

Az Európa kulturális fővárosa program támogatásával megújult veszprémi, belváros közeli helyszínen mintegy 2500 résztvevő tisztelgett a 110 éve alapított Magyar Cserkészszövetség múltja előtt.

A résztvevők kézműves és sportprogramokba kapcsolódhatnak be, valamint vetélkedőkön vehetnek részt.