Műszaki mentésben a legjobbak között a veszprémi tűzoltók (veol.hu)

Harmadik lett a veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság a 12. Országos Tűzoltószakmai, és második az Országos Műszaki Mentési Vetélkedőn. Bognár Csaba százados a veszprémi parancsnokságtól irányítói kategóriában állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A hírt a katasztrófavédelem közölte a Karcagon múlt héten megrendezett négynapos versenyről, amelyen huszonkilenc csapat több mint százötven tűzoltója mérte össze tudását, erejét.

Erdélyi Krisztián dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, két évvel ezelőtt a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte a versenyt, ezzel jogot szerzett arra, hogy idén Jász-Nagykun-Szolnok megye rendezze a vetélkedőt. Hozzátette, hogy az ország legkiválóbb tűzoltói vállalták a küzdelmet, akik a versenyen olyan szituációkat oldottak meg, amelyekkel minden szolgálatban találkozhatnak. A főigazgató-helyettes kiemelte, minden induló nyertesnek érezheti magát, hiszen az egymástól tanult szakmai fortélyokat a mindennapi munkában kamatoztathatják.

Az ünnepélyes díjátadón Dobos László, Karcag polgármestere elmondta, a település örömmel adott otthont a rangos viadalnak, hiszen ezzel a város a tűzoltók és az ország figyelmének középpontjába is került. Kijelentette, a tűzoltóság mindig is sokat jelentett a város lakosságának, és ha úgy adódik, szívesen látják vendégül ismét az ország legkiválóbb tűzoltóit.

A viadalon, Karcag főterén az egyéni versenyt rendezték meg beosztotti és irányítói kategóriában, amelybe az a nyolc-nyolc tűzoltó jutott be, akik az elméleti feladatokat a legkevesebb hibával oldották meg. Az indulóknak egy ketrecben kialakított akadálypályát kellett teljesíteniük teljes védőfelszerelésben és légzőkészülékkel, ahonnan egy gázpalackot juttattak fel a ketrec tetejére. Ezután egy ajtón kellett roncsolással átjutniuk, majd kategóriától függően egy füsttel telített sátorból hoztak ki egy gázpalackot vagy egy sérültet imitáló bábut. A tűzoltókra ezután sérült roncsból történő mentés várt, az irányítóknak pedig meg kellett állapítaniuk, milyen veszélyes anyag van a járműben. A viadalt vízsugárral végrehajtott „célba lövő” verseny zárta.

Az eredményhirdetésen kiderült, a második Országos Műszaki Mentési Vetélkedőt a tatabányai hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte meg. A Veszprém megyét képviselő veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság pedig az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

A 12. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata került ki győztesen, amely egy évig őrizheti a verseny vándorserlegét. Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok csapatversenyében a tiszakécskei önkormányzati tűzoltó-parancsnokság diadalmaskodott.

Az egységek mellett a tűzoltókat egyéniben is díjazták: irányítói, beosztotti és gépjárművezetői kategóriában is több különdíj talált gazdára. Irányítói kategóriában a veszprémi parancsnokságtól Bognár Csaba tűzoltó százados a dobogó harmadik fokára állhatott fel.