Még ugyan hónapok vannak hátra a balatoni szezonig, ám sorjáznak a hirdetések amelyben a következő szezonra keresnek alkalmazottakat – vagy éppen hosszú távra.
Tihany talán legismertebb éttermébe és cukrászdájába ráadásul nem is idénymunkára, hanem állandóra keresnek felszolgálókat, akik a hirdetés szerint akár nettó egymillió forintos fizetést is megkaphatnak – nyilván borravalóval együtt, bizonyára nagyon kemény munkával.
A felkapott település egyik szállodájába is keresnek munkásokat – például szobalányokat vagy reggeliztetőket. Az ajánlat 325-500 ezer forintról szól, külön felhívják a figyelmet, hogy bejelentett állásról van szó, a lakhatás és a napi két étkezés biztosított, ám azt hozzáteszik a hirdetésben, hogy a szezonális munkavégzés alatt nem 1-2 hetes nyári munkavégzés értendő, hanem minimálisan 2 hónap vállalása szükséges – olvasható az economx.hu összeállításában.
Egy aszófői étterembe szakács állást hirdettek meg nettó 3-5000 forintos óradíjért cserébe, szintén állandóra, heti két szabadnapot garantálva. Balatonfüred leghíresebb kávéházába is pultost keresnek, nettó 1800-3500 forint óránként az ajánlat, ide már lehet menni beugrósnak is vagy idénymunkára. A város egyik éttermébe pizzaszakácsot is keresnek – bruttó 500 és 800 ezer forint közötti fizetésért. Heti egy nap szabadnapot garantálnak szezonban, szezonon kívül akár többet is. Viszont a lakhatást meg tudják oldani.
Egy népszerű fonyódi családi kávézó is már jó előre, március legelején kitette a hirdetését, a konyhába keresnek munkaerőt, ám érthető okból náluk az az előny, ha nem kell szállást biztosítani. A bér itt megbeszélés kérdése és a legtöbb helyen ez így működik.
Valóban megállja a helyét, hogy milliókat lehet keresni akár egy szezon alatt, csak sokan akkor jönnek rá, mennyit kell ezért dolgozni, amikor már ott vannak. De nem mindenkinek fekszik ez a tempó – mondta az egyik korábbi szezonkezdetkor Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Ez vélhetőleg most is érvényes: a tipikusnak mondható szezonális munkakörökben ez napi 10-12, nem egy esetben több munkaórát is jelent ez naponta, amit azért nem bír mindenki. A vendéglátásban jól lehet keresni, ám nagyon nehéz találni alkalmas munkaerőt, és egyre nehezebb is lesz.
Az jól látszik, hogy egyelőre a hirdetésekben is a biztosra mennek, és ezekre a bejáratott helyekre elsősorban olyanokat keresnek, akikkel tartósan lehet számolni.
Nagy kérdés, hogy mikor beindul a szezon mekkora lesz a kapkodás.
Az elején biztosan nagy lesz az igény a munkaerőre, de hogy idén is akkora lesz-e a hiány belőlük, mint a korábbi években az már egyáltalán nem annyira biztos. A vendéglátással járó, jelentősen megnövekedett költségeket, a magasabb bérigényeket, a húzósabb bérleti díjakat és úgy általában az általános kifehérítést nem feltétlenül képes mindenki kigazdálkodni.