MTÜ: koncentrált turisztikai fejlesztésekre van szükség

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vállalta, hogy két éven belül megduplázza a külföldi turisták költését Magyarországon, meghaladva a cseh, és megközelítve az osztrák mutatókat. Ehhez koncentrált turisztikai fejlesztésekre van szükség – mondta Guller Zoltán, az új állami turizmusirányító szervezet vezetője szerdán egy siófoki strandon tartott sajtótájékoztatón.

Az MTÜ vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a kormányzat májusban döntött a turizmusirányítás rendszerének átalakításáról. A korábban széttagolt struktúra helyett létrejött egy turisztikai ügynökség, amely gyakorolja az állam valamennyi turizmussal kapcsolatos funkcióját.

Beszélt arról is, hogy a magyar turizmus teljesítményét évtizedek óta dicsérjük, de ha összevetjük hasonló országok eredményeivel, megállapítható, hogy bár a Magyarországra beutazó külföldi turisták száma magasabb mint a Csehországba utazóké, de az általuk elköltött pénz mennyisége mégis kevesebb. Magyarországon átlagosan 2,5 napot tölt, és ezalatt 288 eurót költ el egy külföldi turista, míg Csehországban kicsivel több ideig maradva 454 euró a költése. “Elsődleges cél, hogy ne a mennyiségi, hanem a minőségi turizmus irányába fordítsuk el a magyar turizmus szekerének rúdját” – fogalmazott a vezérigazgató. Az ehhez szükséges koncentrált turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatban példaként említette; ne épüljön úgy bicikliút, hogy legalább az elején és végén nincs egy-egy pihenő, vagy ne épüljön új attrakció szálláshely nélkül, és új étterem se épüljön legalább valamilyen kisebb turisztikai attrakció nélkül.

(19:59)