Motorfűrészektől, szivattyúktól hangos utcák

Még csütörtökön is dolgoztak a tűzoltók a tegnapi vihar nyomainak eltüntetésén. A régióban többfelé is fákat csavart ki gyökerestül, ágakat szakított le az erős, olykor viharos szél, néhol a közúti közlekedésben is fennakadást okozva, máshol villanyvezetékeket, autókat rongált meg. Somogyban ötven, Zalában 13 esethez riasztották a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat az éjszaka folyamán.

Szenyérnél, Böhönyénél, Segesdnél, Görgetegnél, Szentbalázsnál, Kapolynál, Babócsánál, Háromfánál, Siófokon, Marcaliban és Balatonbogláron is a közúti közlekedésben okozott fennakadást egy-egy kidőlt fa. Csokonyavisonta és Babócsa között gyökerestül kicsavart fák illetve letört faágak foglalták el a teljes úttestet, s a tűzoltói beavatkozás után tudott csak megindulni újra a forgalom az érintett szakaszon. Balatonszárszón leszakította a villanyvezetéket és rádőlt egy kerítésre egy fa.
Tabon egy raktárépület csapadékelvezetője eltörött, s a raktárt – amelyben elektronikai berendezéseket tároltak – elöntötte a víz. A város tűzoltói szivattyúikkal gondoskodtak a veszély elhárításáról. Balatonszabadiban egy családi ház alagsorában hatvan centiméter magasan állt a víz, amelyet a siófoki egységek szivattyúztak ki. Görgetegen a település önkéntesei távolították el egy pincéből a felgyülemlett csapadékot.
Siófokon az Alsó utca vízelvezetői teltek fel vízzel, s egy lakóház udvarára is befolyt a víz. Ezért itt szivattyúkkal emelik át az esővizet – áll a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.
Zalában tizenhárom esetben kellett a megye hivatásos tűzoltóinak útra, épületekre, tetőszerkezetekre dőlt fák eltávolításához vonulniuk. A legtöbb munkát a Balaton környékén és Keszthelyen adta az önkéntes és hivatásos tűzoltórajoknak a vihar. A legtöbb esetben rövid idő alatt, benzinmotoros láncfűrésszel el tudták távolítani a forgalmi akadályt képező, épületeket veszélyeztető kidőlt növényeket. Keszthely környékén 11 esethez vonultak a tűzoltók, itt alig volt magasabb az átlagosnál a bejelentések – mondta el kérdésünkre Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

(13:39)