Mogyorószüret – Termelni se könnyű, de eladni még nehezebb (sonline.hu)

Szüretelik a mogyorót Balatonboglár határában. Idén nem lett kiemelkedő a mennyiség, a minőség azonban kiváló. Nem könnyű a piacon eladni magyar mogyorót, az olcsó, de silányabb minőségű import áru nagyon kelendő- írja a sonline.hu.

Kézi fújógéppel a sorokba rendezik a mogyorót Balatonboglár határában. Ezután az asszonyok összegereblyézik a termést, majd a géppel felszippantják. Gyenes Szilárd maga készített egy olyan válogató gépet, amely méret szerint szelektálja az apró és a nagyobb szemeket.

– Családom 35 éve termeszt mogyorót, édesapám nyomdokaiba lépve 2,5 hektáron foglalkozok a növénnyel – mondta el a családi gazdálkodó a sonline.hu-nak. A mogyorót kézzel is átválogatják, hogy ne legyen benne egy rossz szem se, majd pár napig szárítják. 4-5 fajtát termesztenek, a legnépszerűbbek a nagy méretű Barcelona és a Római. A kisebb méretűeket vetésre adják el, a nagyobbak pedig hazai és külföldi piacon értékesítik. Németországba és Angliába is szállítanak, főként az édesipari cégeknek, amelyek mogyorós csokoládét gyártanak. Átlagosan 7-800 forintot adnak kilójáért, de sok a versenytárs a piacon.

– Törökországban vadon teremnek az útszéleken, mint ahogy nálunk szedik a bodzát szezonban, ott pedig a mogyorót gyűjtik. Özönlik be a rossz minőségű import áru, amelyet nagyon olcsón adnak – jegyezte meg Gyenes Szilárd. Idén azonban az időjárás nem kedvezett a mogyorónak.
– A minőség kiváló, de a tavalyi termés mindössze egyharmadát tudjuk szedni, hiába permeteztünk hat alkalommal – tette hozzá.

– Nyomott felvásárlási ár miatt a piacon nehéz megmaradniuk a mogyoró termelőknek – mondta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátéve, hogy feldolgozott formában, például olajként jobban értékesíthető. A mogyoró egyébként gazdag telítetlen zsírsavakban, fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata. Emellett sok benne a növényi rost és a B1 és E-vitamint is.